vrijdag, juli 31, 2009

Tijd over

Het gebeurd niet vaak, dat ik tijd over heb en aan het surfen ben op het internet.
Helaas is het nu wel het geval doordat ik 'plat' lig. Dinsdag zijn de spieren in mijn rug in de kramp geraakt en nu kreupel ik als een oud vrouwtje door huis. Nou ja, ik lig de meeste tijd op de bank, omdat dit het minste pijn geeft. Ben al onder behandeling van de fysiotherapeut en gebruik tramadol tegen de pijn. Nu maar hopen dat alles snel weer normaal is. Tijd over is leuk, als je gezond bent.

Omdat ik liggend kan internetten ben ik wat aan het sneupen en kwam bovenstaande foto tegen op een website van een bevriende breier. Ik kan enorm genieten van werk van anderen wat inspireert en mensen die het breien boven het gewone uit tillen en er ongewone en bijzondere dingen mee doen. Zo dus ook Jan en Evelien.

Ook kwam ik op nieuwe leuke blogs. Met leuke verhalen en ideeën. Dat 'houdt me wel even van de straat' en geeft mooi afleiding van de pijn.

Zo kwam ik het werk van Jimini Hignett tegen.
Het is prachtig om al dit moois te ontdekken, maar ik zal blij zijn als alles weer bij het oude is, mijn rug weer kan doen wat het altijd deed en ik weer zonder pijn kan bewegen en slapen.


maandag, juli 27, 2009

Aardappeleters

Nou zijn we niet van die grote aardappel eters, maar na een lezing over aardappels werd ik enthosiast en heb dit voorjaar op aantal vierkante meters een biologische soort gepoot. Daar zijn we nu van aan het eten en ik moet zeggen dat ik de aardappel steeds meer begin te waarderen. Het leuke van nieuwe aardappels is dat je ze niet hoeft te schillen. Het velletje is nog mooi dun en na wat schrobben kunnen ze gelijk in kokend water gelegd om gaar te worden.
Ze zijn zeer smakelijk en lekker bij veel gerechten. Zoonlief gooit over de gekookte aardappelen graag wat gebakken uitjes en champignons en dan een salade ernaast met slasoorten en kruiden uit eigen tuin. Biologischer en lekkerder kan haast niet.
Met het haken/breien wil het niet zo vlotten. Er zijn teveel andere leuke zaken op dit moment. Zo waren we afgelopen weekend voor een nachtje naar Ameland en dat is bij uitstek een prachtig fiets eiland. Nou kan ik staande haken en breien maar tijdens het fietsen lukt het me nog niet.
Tip voor moestuingekken:
Bekijk de DVD van Jamie Oliver eens, Jamie at home, naar zijn gelijknamige boek. Op de DVD staan alle 13 afleveringen van deze serie met lekkere recepten en goede tips voor het verbouwen van diverse groenten.
Ook het boek van Alma Huisken over de aardappel is een aanrader.

woensdag, juli 22, 2009

Update

Het gaat voorspoedig met de Delfsblauwe gehaakte deken. Zelfs zo goed, dat het witte katoen al op is. Helaas is dat ook het geval bij de winkel waar ik het gekocht heb. Ze verwachten deze week weer een nieuwe voorraad, daar wacht ik nu op. Verder blijft het kriebelen om zelf aparte kleding te ontwerpen en te maken. Zeker op breigebied lijkt me dat geweldig om te doen. Er is op internet inspiratie genoeg te vinden.
De meest boeiende zaken komen voorbij. Soms draagbaar, maar vaak ook niet echt draagbaar in het dagelijks leven. Ik vind het bijzonder hoe ontwerpers elke keer weer weten te verrassen.



zaterdag, juli 18, 2009

Little sister went shopping

Mijn 'kleine' zusje is weer terug van vakantie. Ze had een boodschapenlijstje mee van mij. De boodschappen kwam ze vandaag brengen.
Drie potten zalige lemon marmelade en 4 brei tijdschriften.
Ik ben er erg blij mee.
Thanks Sis, dat je voor me wilde shoppen en het mee wilde nemen. Zo kom ik dit regenachtige weekend wel door. Bijzonder is het feit dat in de tijdschriften ontwerpen staan van designers die zus ontmoet heeft.

De 'Delfs blauwe' plaid vordert gestaag. Het is erg leuk werk en daarom ben ik er 's avonds nog druk mee bezig. Het gevolg is wel dat ik afgelopen nacht erg heb liggen dromen, ik bleef maar haken in mijn slaap.
Dus vanavond maar even een ander werkje pakken om een betere nachtrust te krijgen.
Waar ik tegen aan blijf lopen is het feit dat het wel erg veel tijd neemt om een hele plaid te haken. Grote projecten kosten veel tijd, dat weet ik, maar al snel heb ik mijn zin er af en wil ik weer andere projecten aanpakken. Daarom maak ik meestal kleinschalige projecten, omdat mijn spanningsboog niet zo groot is. Nu wil ik doorzetten, zoeken naar hoe ik gemotiveerd kan blijven, het accent kan blijven leggen op het proces en minder op het eindresultaat. Een hele uitdaging.


zondag, juli 12, 2009

Lazy sunday afternoon

Wat een weer, wat een weer.............
Maar het geeft een goed excuus om eens lekker lui de zondagmiddag door te komen.

Toen het gistermiddag nog mooi weer was, kwam ik in een tijdschriftenhal zowaar een Simply knitting tegen! Tussen nog meer breitijdschriften. Mijn verbazing was groot! Hij zag er aantrekkelijk uit, maar de prijs was dat niet. Hij koste 12, 50 euro, terwijl hij in England 4.99 pound kost. En met de koers van vandaag zou hij dan op 6 euro komen. Ik snap best dat de winkelier dat tijdschrift moet importeren en zo en dat het logisch dat de prijs dan omhoog gaat, maar ik heb een betere optie. Het toeval wil dat mijn lieve zus momenteel in Cornwall zit en dat ik haar 'boodschappenlijstje' meegegeven heb, met daarop, jawel, dit tijdschrift. En laat ze nou net smsen dat ze alle 4 de tijdschriften en de jam van het lijstje binnen heeft! Ik gun haar de vakantie, maar ik kan nu haast niet wachten tot ze weer thuis is, met mijn bestelling.
Wat is dit een zalig weer om eindeloos te haken aan zo'n haakwerk als de lapjesdeken. Lekker in een luie stoel in de serre, dus toch lekker licht, kan ik zo genieten van de regen op het dak. Muziekje op, wijntje binnen handbereik, toastjes met makreelpaté aangereikt door Tijmman, wat kan het leven toch verrukkelijk zijn!!


woensdag, juli 08, 2009

Blog als excuus

Er zit veel tijd tussen de verschillende postjes op mijn blog. Dat wil niet zeggen dat ik stil zit, maar dat ik er niet aan toe kom en weinig op breigebied te melden heb. De lappendeken van Wolhemel vordert gestaag, maar is nog niet in zo'n stadium dat ik hem wil laten zien.
Onder het mom van: "ik moet toch weer eens wat van me laten horen" kocht ik vanmiddag katoen. Echt, bloggen gebruikte ik schaamteloos als excuus om dit voor mezelf te verantwoorden, want er ligt nog zoveel onaf te wezen en ik ben al met een deken bezig. Maar ja, het excuus was wel mooi de aanleiding om toch te kopen. Makkelijk om 'een buitenstaander' de schuld te geven. Van deze katoen wil ik rondjes haken en die tot een deken maken. Het wordt een sprei voor de jongste die snel op kamers gaat en dan thuis in de Delfsblauwe bedstee zal gaan slapen.
Blijft de Wolhemeldeken weer liggen....................

Ondertussen gaat het geweldig met de tuin. Grote oogst van bietjes, doperwten, tuinbonen, sla, kruisbessen, aalbessen, frambozen en nog veel meer.
De courgettes gaan zo snel dat ik er, om veel weg te kunnen werken, zoet/zuur van maak.
Snij courgettes in blokjes en maak zoveel dat je 2 litermaten vol hebt.
Sij 2 grote uien in dunne schijfjes en voeg ze bij de courgettes in een schaal.
Strooi hier 60 gram zout overheen en roer het door elkaar.
Laat het 2 uur staan en spoel het daarna af.

Breng in een grote pan: 400gr suiker, halve liter azijn, theelepel gedroogd selderijblad, 2 theelepel grove mosterd en theelepele kurkerma (geelwortel) aan de kook. Laat het 3 min zachtjes doorkoken en voeg daarna de courgette/ui toe.
Pan van het vuur afnemen en 2 uur laten staan.

Opnieuw alles aan de kook brengen en 35 min zachtjes laten dookoken (het moet nog net koken).

Vul schone potjes met de courgette en vul het aan met het sap.
Potten goed afsluiten, even op de kop zetten en daarna koel en donker bewaren.
Zalig bij allerlei eten. Het smaakt zoet/zuur.
Schone potten:
Schroefdeksels 3 min uitkoken.
Potten wassen in heet soda water, omspoelen met heet water en laten uitlekken op schone theedoek.