woensdag, maart 26, 2014

Lapjes

Al jaren heb ik de wens om eens een quilt te maken en tot nu toe stond deze wens nog stevig bovenaan in mijn bucket list. Toen de 50ste levensjaar deken bijna af was, ontstond bij mij het idee om het jaar 2014 vast te leggen middels een quilt. Weer een jaar vastleggen in textiel, me 'dwingen' om bewust elke week er mee aan de slag te zijn.
Het kwam mooi uit dat mijn moeder al eerder besloten had om niet meer te quilten en al haar quiltstofjes te verdelen over mijn zus en mij. Mijn zus was zo lief om de stofjes die zij gekregen had aan mij te geven, zodat ik heel de voorraad van mijn moeder heb om een jaar mee te vullen.
Ik vind het juist zo fijn om met deze 'tweedehands' stofjes te werken omdat naar mijn idee hier emotionele waarde aan kleeft, mijn moeder heeft ze uitgezocht en gekocht, ze heeft ze gekoesterd en door de handen gehad. Ze hebben in mijn ouderlijk huis op de plank en in mandjes gelegen. Voor mij maakt ze dat van enorme waarde. In de loop van komend jaar zal ik er stofjes bij moeten kopen en dan mengt mijn keuze zich met die van haar.
Mijn moeder kan goed quilten en heeft veel gemaakt. Een paar werkstukken die nog niet af zijn heeft ze mij ook gegeven, zoals deze plaid.
En deze kussensloop. Ik wil ze afmaken, want er zit zoveel tijd en aandacht in van mijn moeder, dat wil ik bewaren, vasthouden, koesteren.
En toen kwam de fase van ontwerpen, elke week een lapje, hoe maak ik daar een geheel van, hoe werkt dat, waar om te denken?? Omdat ik elke kleur mooi vind en alle stofjes van mijn moeder wil gebruiken, heb ik besloten om een soort regenboog quilt te maken. Het komt mooi uit omdat ik 52 lapjes (de weken in het jaar) plus nog 2 lapjes (om een rechthoek te krijgen) zo kan verwerken dat de 7 kleuren van de regenboog in de quilt passen.
Maar mijzelf kennende wil ik geen 'officiële' quilt maken, in dit geval een logcabin quilt. Ik heb bij veel dingen de sterke neiging om er een persoonlijke draai aan te geven, zo ook in dit geval. Ik wil 'het haardvuur' zoals het middelste vierkantje genoemd wordt in de log cabin techniek, gebruiken als borduurplaats. Daarom begin ik elk lapje met een vierkant van 13 bij 13 cm (mijn geluksgetal). Deze vierkanten worden gemaakt van de stof van een dekbedhoes waar ik jaren onder geslapen heb, waar ik jaren onder heb liggen dromen, wat voor mij ook emotionele waarde heeft.
De eerste lapjes zijn inmiddels gemaakt. Zoeken naar hoe maak ik zo'n lapje, hoe werkt dat log cabin, wat en hoe wil ik borduren.
Ook heb ik familieleden gevraagd om zo'n lapje voor mij 'in te vullen' ,  hun draai er aan te geven. Zo heeft een nichtje van mij een tekening gemaakt over mijn hobby's, die ik vervolgens weer geborduurd heb. Zo is er ook een deeltje van haar en straks ook van anderen, verwerkt in mijn quilt van 2014.
Gebeurtenissen vastleggen met naald en draad, zoals de ziekenhuisopname van mijn schoonvader, het trekken van de verstandskiezen van mijn jongste.
Een mooie spreuk, gekregen van mijn jongste.
De eerste rij lapjes is klaar, er mogen nog velen volgen.
Ik merk aan mezelf dat ik zo'n jaarproject erg prettig werken vind. Het zorgt voor een soort continuïteit, voor bewust focussen in het hier en nu, zoeken naar balans, gebruik maken van wat ik al weet en kan en zoeken naar nieuwe technieken en dezen durven toe te passen.

4 Comments:

Blogger Fenna said...

Schitterend!
Weer zo'n leuk, origineel, persoonlijk en creatief jaarproject. Fijn, dat we daar mee van mogen genieten!

11:02 a.m.  
Blogger loesje said...

Wat weer een bijzonder project. Fijn dat we via je blog mogen meegenieten.

8:10 p.m.  
Blogger MoniqueB. said...

Zo´n mooie deken wordt een stabiele factor! Nieuwe inzichten, nieuwe technieken. Ik vind het geweldig wat je er mee doet. Elk vakje is uniek. Ik wens je vooral veel plezier en geniet er maar van.

9:23 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Wat gaat dit een bijzonder quilt worden. Ik vind je lapjes nu al prachtig. Mooi verhaal ook over je 'tweedehands' lapjes.

9:54 a.m.  

Een reactie posten

<< Home