donderdag, september 29, 2011

Kerstballen workshop

Het aantal kerstballen vordert gestaag. Op een avond kan ik één maken. Niet dat ik elke avond één maak, maar toch.

Om er niet al op uit gekeken te zijn tegen de tijd dat het Kerst is, bewaar ik ze in een grote glazen vaas in mijn atelier. Elke dag geniet ik er even van.

En dan begint het bij mij te kriebelen, ik wil varieren. Daarom met het dikke garen van Hoooked aan het stoeien gegaan en dan bedoel ik ook echt stoeien! Want het is hard werken om met dat materiaal een stevige bal te maken, zonder gaten in het kleurenpatroon. Maar erg leuk om te doen. Zo'n bol is natuurlijk niet in een avond af, dat kost wel 3 avonden als het niet meer is. Maar dan heb je ook wat!

En toen lagen ze klaar, om mee te gaan naar de Kerstballen workshop die wij, een aantal SnB Fryslân leden, bij de boekenwinkel de Tille in Leeuwarden zouden verzorgen. Wat konden we er van verwachten? Zou er wel iemand komen? Met beginbreiwerkjes, oefenlapjes om in te breien, oefenlapjes op 5 pennen en rondbreinaalden zijn we naar de winkel gegaan. We konden onze voorbeeldballen aan een soort kerstboom hangen en zaten aan een grote tafel met allerlei leuke breiboeken en breitijdschriften, voor de verkoop. Voorzien van koffie/thee/water, koekjes en chocolade, zaten we ruim van te voren klaar en toen....................er bleven maar vrouwen komen, de een nog enthousiaster dan de ander!! En binnen een kwartier zaten ze rijen dik druk te breien, te kletsen, te kijken en te genieten. Wij, de mensen die de workshop gaven, kwamen handen en ogen te kort maar hebben enorm genoten van deze grootse opkomst!


Twee van onze LYS stonden er om garen te verkopen en mee te helpen.


Onderste foto is door Ammerins gemaakt.


woensdag, september 28, 2011

Kersttruien

Nu ik toch al vanaf eind augustus met kerstballen aan het breien ben, vind ik dat ik aan dit onderwerp ook wel even aandacht mag besteden, zeker omdat het voor een goed doel is.

Bij sommige Amerikanen is het gebruikelijk om Kersttruien te geven onder de boom. Vaak zijn dit 'foute' truien, die de ontvanger uit respect voor de geefster aan gaat doen, maar waar je je heel onprettig in voelt. Mooi voorbeeld hiervan was in de film van Bridget Jones. De laatste jaren wordt het een beetje een sport om de meest 'foute' trui te dragen rond en met de Kerst.


Tijdens de actie van het glazen huis van 3FM Serieus Request willen ze 'foute Kersttruien' gaan veilen en de opbrengst gaat naar het goede doel van dit jaar.


Ik blijf me storten op de kerstballen, maar mocht ik bij een kringloopwinkel zo'n soort trui tegen komen, dan geef ik die voor de veiling.


zondag, september 25, 2011

In stilte genieten

Van de zonsopgang boven het mistige landschap, tijdens een treinreis.

De zoete frambozen

De bloemenzee in de tuin.


De druivenrank die veel vruchten geeft, terwijl zijn start zo armetierig was.Kardoen, herinneringen aan vroeger.

Stoofpeertjes, die mijn vader vroeger voor mij schilde.

Zonlicht opgeslagen in de rozenbottel.

Een klein deel van de rijke oogst courgettes en pompoenen.

Tassen vol met appels, lekker ruikend en zalig in de appeltaart.

Trots met eigen oogst van de tuin komen.

De geur van aarde aan en in de rode bieten.

Een foto gekregen van mijn zoon, met pompoenbier er op. Aan de andere kant van de oceaan denkt hij even aan me en stuurt dit op.


Zoveel om enorm dankbaar voor te zijn.donderdag, september 22, 2011

Haakportretje

Omrop Fryslân heeft weer een prachtig portret gemaakt van een hakende inwoonster van onze provincie. Ze is onze eigen Attic24, de bloggende haakster uit England, die voor velen een inspiratiebron is.


zondag, september 18, 2011

SnB Fryslân jubileumfeest

Na maandenlange voorpret en regelwerk, was het dan afgelopen vrijdag eindelijk zo ver: het SnB Fryslân jubileumfeest!! Met stralend weer trokken de feestvierders naar Café Wouters om met elkaar het 5 jarig bestaan van onze groep te vieren.
Om de feestvreugde te vergroten was gevraagd om allemaal met een hoofddeksel te komen. Ik ben met een variant van de Friese vlag op gegaan.
In de prachtige bovenzaal zijn we begonnen met het proosten op onze groep. Natuurlijk in stijl.

De binnendruppelende leden kregen een pen en een schriftje en konden gelijk hun bijdrage voor de verloting in een grote mand doen. Ook konden ze het gewicht raden van een aantal strengetjes sokkenwol in een weckpot. En natuurlijk werden alle hoofddeksels met veel plezier bekeken. Dat alleen al was een feest.

De man van een van de leden eerder dit jaar foto's genomen van onze flashmob en hij was nu zo gul om ze groot af te drukken. En een ieder kon de foto waar ze op stond zelfs meenemen. Wat een prachtig kado!
Nadat het goede gewicht op 1 gram na geraden was, kreeg iedereen een weckpot met een strengetje sokkengaren. De weckpot staat symbool voor het bewaren van de goede herinneringen aan 5 jaar SnB Fryslân en aan het opslaan van de mooie herinneringen van dit feest.

Het buffet was prima verzorgd en we hebben smakelijk met elkaar gezeten, gekletst en gegeten.
Na het eten was er een quiz. Van te voren hadden de leden een lijst met breigerelatieerde vragen ingevuld en van de antwoorden had ik quizvragen gemaakt. Het was heel leuk om zo wat meer zicht op elkaars breiverleden te krijgen en anekdotes kwamen hierdoor boven. Natuurlijk was er een mooie hoofdprijs en daarnaast nog een paar schitterende prijzen. De dames waren blij verrast van zoveel kado's.
Omdat we nu door zouden gaan met de workshops en een ieder met de handen vol zat (glaasje en weckpot) werd er een tas met inhoud uitgedeeld. Vol verbazing werd deze in ontvangst genomen. Hij was geweldig gevuld!
Amper tijd om te bekomen, want er moest 'gewerkt'worden. A gaf een workshop toe-up sokkenbreien.


En M gaf een workshop laceknitting.

Wat een rijkdom om zoveel talent onder de Snb Fryslân leden te hebben!

Daarna was de uitreiking van de prijs voor het meest bijzondere hoofddeksel. En natuurlijk werden nog wat leden in het zonnetje gezet, zoals het lid wat het verste weg woont, het lid wat maar een deel van de avond bij kon wonen en het lid die geen muts had gemaakt maar wel zo lief was geweest om dan maar een gekochte hoed op te zetten.

Daarna kwam het klapstuk van de avond: nog een goodybag, die bomvol zat met garens, patroonbladen, kortingsbonnen, een boekje van Hawar met daarin oa het verhaal over SnB Fryslân en meer spul. Een lid riep uit: "Het lijkt wel de Oprah show!" Bedankt gulle sponseren voor dit geweldige klapstuk!!

Sponseren waren:


Breiwinkel.nl


DA Tineke Leeuwarden


Dekker naaimachinewinkel Leeuwarden


FrieslandFoods


Fourniteurenkraam op vrijdagmarkt Leeuwarden


Hawar Olderberkoop


Hoooked Zpagetti


Jagersma Leeuwarden


Klazien's Kreatie


Knitted Knots


Leeuwarder Courant


Ryahuis Zuidlaren


Schouten Handwerken Hoorn


De Sleghte


Trikoo Utrecht


De Tille Leeuwarden


VVV Leeuwarden


Zwarte Schaap Burgum
zondag, september 11, 2011

Toetje

In heel Nederland is het begin van het theaterseizoen zo langzamerhand al gevierd. Daarom is de UITmarkt in Leeuwarden een toetje. Deze werd vanmiddag in de prachtige Prinsentuin gehouden. Een schitterende lokatie en zo waar, het was droog!
Er was heel veel te doen, te zien en te beleven. Voor jong en oud.
Zoals de tewaterlating van het schip 'De Lading'. Deze boot is bedacht door de kunstenaar Marten Winters. Samen met de bevolking van Leeuwarden heeft hij dit 20 mtr lange schip gebouwd van hout en papiermaché.
Er waren diverse optredens, verspreidt over het park. In de idyllische muziekkoepel en op hypermoderne podia. Varierend van pop naar klassiek zoals het jeugorkest van het NNO.

Overal liepen artiesten 'hun ding te doen', zoals een aantal jongeren die kleine voorstellingen gaven voor een heel klein publiek. Ze gaven mensen een stoel en speelden een stukje, of droegen een gedicht voor van de grote Nederlandse dichters van weleer.


Er waren vele kraampjes met presentaties van theatervoorstellingen maar ook met mooie spullen. De mooiste kraam vond ik natuurlijk die van H. mijn tuinvriendin. Ze stond er met eigengemaakte wijnkoelers, of als je het andersom gebruik, warme dranken warmhouders.

Ze verkocht ook eigengebreide sloffen en had een primeur! Gebreide laarsen!!! Je kunt ze binnenshuis dragen als sloffen en wil je naar buiten, dan stap je in de laarsenonderkant. Warm en waterafstotend. Een geweldige uitvinding!


Al met al een zeer geslaagde UITmarkt. Leeuwarden heeft laten zien dat het ook in het hoge Noorden feest kan zijn aan het begin van het theaterseizoen.
Organisatie BEDANKT!
woensdag, september 07, 2011

Bijkomen

Na een enorm onstuimige nacht, door storm en regen, was het aangenaam bijkomen door de blogpost van Lucy, de blogster van Attic 24.

zondag, september 04, 2011

Rijk

Ik voel me rijk.
Omdat ik een volkstuin huur die echt helemaal van mij voelt.
Omdat ik er zo van geniet om door de blubber te baggeren in de winter en mooie plannen te bedenken en voor te bereiden voor het groeiseizoen.
Omdat ik door de tuin heel dicht bij de natuur sta en bewust het weer en het leven ervaar.
Omdat ik het geluk heb om de planten te zien opgroeien van het zaad wat ik eigenhandig heb gezaaid.
Omdat de natuur mij erg veel geeft.
Omdat mijn grootouders ook een tuin hadden en ik de traditie levend hou. De laatste dagen heb ik veel snijbonen kunnen oogsten. Vanavond was het tijd om ze door de molen te halen en in etappes te blancheren, om daarna in porties van 300 gr in te vriezen. Net als mijn Oma vroeger deed.

Bijna 6 kilo.

Wat ben ik rijk!

Als beloning voor het werk neem ik een stuk appeltaart van appels van eigen boom.

Zelf gebakken.

Nummer 5 en nummer 6
zaterdag, september 03, 2011

Steunen

Eigenlijk al de patronen die ik gebruik voor mijn brei en haak werk haal ik van Raverly. Daarom hoef ik geen papieren breitijdschriften te kopen. Toch zou ik het erg jammer vinden als dit verdwijnt. Daarom koop ik ze wel, gewoon om de uitgevers te steunen en te laten merken dan ik er wel heel blij mee ben. De Verena is deze herfst weer erg mooi!

Fair Isle breien. Afgelopen vakantie wilden we dit eiland bezoeken. Helaas, door de zware wind van de laatste dagen is het niet gelukt. De kans om niet terug te kunnen was te groot en dan zit je gelijk een aantal dagen vast op dit wel wonderschone eiland.

Geweldig hoe het breien elk seizoen toch weer op de catwalk verschijnt. Ik vind vooral het 3d effect erg boeiend aan deze trui, net als het kleurverloop.

Prachtig, zo'n stoere trui. Helaas hoeft het niet echt meer, nu we overal CV hebben

Wat heeft dit vest een prachtig silhouet.

Niet mijn kleur, maar wel erg boeiend hoe de trui 3d wordt door de 'platte knoop' in het breiwerk.

Nog een mooi voorbeeld van 3d in het breiwerk.

Moderne en stoere variant op het Fair Isle en Noors breien.

Boeiend leesvoer.

En nog wat interieur design.


Al met al een leuk blad om in je bezit te hebben.