zondag, september 27, 2009

Elkaar verwennen

Zoonlief en zijn vriendin namen een erg leuk souvenir voor mij mee uit Amerika: twee Amerikaanse breitijdschriften!! Het is zo leuk om buitenlandse breitijdschriften te krijgen. Niet zozeer voor de patronen, want dat kan ook makkelijk via internet, maar om naar al die advertenties te kijken van al die merken die ik niet ken.
Hij kon ook een kadootje mee terug naar huis nemen, namelijk een eigen gevulde tas met groentes uit eigen tuin. De biogroentetas uit de bio winkel heeft er een concurent bij!
Gevuld met Libanese courgettes, zwarte ramanas, peren, sierkalebassen, rode uitjes.........
Andijvie..............
En een bos zonnebloemen voor op de vaas.




dinsdag, september 22, 2009

Oerol en NewYork

Een collega van mij is naar New York. Op zich al erg leuk, maar voor haar wel heel speciaal. Een schilderij van haar wordt er geexposeerd!
Wat wil het geval; op Oerol deed ze mee aan een samenwerkingsproject waarbij schilderijen op palen aan de vloedlijn werden gezet. En juist dit project, met nog een paar anderen, is naar New York om luister bij te zetten aan alle festiviteiten daar.

Omdat ze mijn tasjes altijd zo leuk vind en als een welkomthuis verrassing, heb ik er een voor haar gebreid. Het staat nu op haar buro te wachten tot ze terug is van de trip.
Met een appeltje, leuk als kleurcontrast, maar ook om nog even terug te denken aan de reis, terwijl ze weer werken moet.

De strepen staan voor de strepen in zowel de Fryske als in de Amerikaanse vlag. Op de ene kant heb ik pompeblêden geborduurd en aan de andere kant sterren.

zondag, september 20, 2009

Samenwerking

Jaren terug, in de periode dat ik nog veel vilte , hadden zij en ik een leuk idee. We gaven elkaar een eigen gemaakte lap en daar zou de ander dan mee verder gaan, naar eigen inzicht en geinspireerd door wat ze gekregen had. Zo konden we elkaar stimuleren om ook andere paden dan onze eigen, in de vormgeving of kleur, te bewandelen.
Zoals het vaak gaat in deze drukke tijd, het project viel stil na het moment van de lapoverdracht, ondanks dat ik een schitterende lap kreeg om mee verder te gaan, echt in de stijl van haar. Zowel mijn als haar lap belandde in de kast als een UFO.
Toch bleef hij spelen door mijn hoofd. En zo nu en dan kwam hij uit de kast. Tot het moment dat ik leerde spinnen. Toen opeens vloog de vonk over en ik had ruimte om met de lap bezig te gaan. De tinten had ik op voorraad in lontwol (voor het vilten) en ik ben daarmee gaan spinnen. Zo mooi om te doen, genieten! Zelf pak ik deze tinten, tot voor kort , niet en daarom was het juist zo boeiend om te ervaren dat deze nieuwe weg zo prettig voelde.

Verder met de lap: haar vormgeving en kleurgebruik met daarbij aansluitend die van mij, spiralen en slingerende borduurlijnen. Spinnen in de kleuren die 'nieuw' voor me waren.
Omdat ik de lap wilde veranderen, bedacht ik om er een 3d object van te maken, met daarbij in mijn achterhoofd dat ik zo min mogelijk wilde knippen in de lap en hem zoveel mogelijk wilde behouden zoals hij was. Een hele uitdaging: ik heb hele dagen zitten vouwen met papier om de diverse mogelijkheden te onderzoeken. Dat alleen gaf al ongelovelijk veel inspiratie en ideeën.

Een valkuil van mij is dat ik vaak alle mogelijkheden/keuzes zo boeiend en mooi vind, dat ik er uiteindelijk geen een kan kiezen en het project laat liggen. Doordat dit een samenwerkingsproject is gaf het me steun om wel een keuze te maken. Lekker hakend en bordurend ging het werkje mee naar Jersey.
Uiteindelijk heeft het toch nog even geduurd voordat het klaar was, want er waren nog zoveel andere dingen waaraan ik werkte, maar het is klaar.












dinsdag, september 15, 2009

Oeps.............

..................................... I did it again !
Waar ik al wat bang voor was, gebeurd dus .......ik pak weer veel te veel (leuke) projecten op met het grote gevaar dat de Delfts blauwe plaid blijft liggen.
Niet alleen ben ik begonnen, als tussendoortje om de zinnen te verzetten, met een tasje voor een collega en alvast met een tweede plaid, maar ik heb ook garen gekocht voor nog even een nieuw tasje voor mezelf.
En als ik dus nu niet oppas, gaan deze projecten er voor zorgen dat ik de plaid laat liggen en dat ze verandert in een UFO en dat moet niet.
Dus ik zal mijn best doen, de twee tasje afbreien, lekker vervilten en daarna borduren en ondertussen het haken van de blauwen met wit weer oppakken.
Streng zijn voor mezelf.................

zaterdag, september 12, 2009

De zinnen verzetten

Als ik overdag, op mijn werk, pauze heb, zit ik te haken aan de rondjes voor de Delfts blauwe plaid.
Thuis mag ik van mezelf even de zinnen verzetten en tijdelijk even wat anders doen, om de lol in de blauwen te behouden.
Heel gek misschien, maar als afleiding ben ik met een volgende plaid begonnen: de Rozerode plaid, voor de rozerode bedstee. Omdat met haaknaald 3 en enkele draad wel erg mooie rondjes ontstonden, maar het ook wel erg lang duurde voordat er wat volume aan kwam, haak ik deze plaid met dubbele draad en haaknaald 4,5. De handelingen zijn hetzelfde maar de rondjes worden sneller groot.
Ik ben helemaal weg van deze katoen: Catania van Schachenmayr Nomotta. Het is een mooie, zachte glanskatoen, verkrijgbaar in heel veel kleuren, kleurvast en niet duur.
Bij vele winkels en internetshops te koop.

Omdat ik heel lang niet meer gebreid heb en ik even een kadootje wil maken voor een lieve collega die op vakantie gaat, heb ik uit mijn voorraad dikke wol gezocht en ben even snel een Suzy Q aan het breien.


maandag, september 07, 2009

Afhaken of af haken.....

Afhaken of af haken, dat is de vraag (vrij naar Shakespeare). Ik had mezelf beloofd om het blauwe garen op te maken en dan te stoppen met de Delftsblauwe plaid. Dan zou hij af zijn. Ik ben er al vanaf 8 juli nonstop mee bezig (nou ja, ik doe nog van alles er naast, maar als ik handwerk dan is het alleen met dit project) en vind mezelf erg knap dat ik zo'n groot project vol hou.
Toch bekruipt me nu een beetje het gevoel, dat ik graag eens wat anders op wil pakken, maar dat mag alleen als de plaid af zou zijn. Ja, ik ben nu streng voor mijzelf, want ik wil beslist niet dat dit mooie project, wel eens waar een met een lange adem, een UFO wordt.
Nu het garen op is, zou dit het moment moeten zijn van "Joepi, het is klaar, wat is hij mooi geworden" en van "Yes, nu een ander project".
Maar zo voelt het niet. Ik vind hem erg mooi geworden. Ben er blij mee en ben er nog lang niet op uit gekeken, maarre.................de maat, die bevalt me niet.
Hij is mooi breed, kan prachtig over het bed heen gelegd worden, maar juist doordat hij zo breed is, lijkt hij aan de andere kant ook erg smal. En dat kriebelt, geeft een rot gevoel en roept vragen op.
Zal ik afhaken en hem gewoon zo laten, of zal ik er garen bijkopen en hem, voor mijn gevoel, echt af haken?
Hij mag eerst even mooi liggen wezen in de bedstee. Ik ben stiekem (ja wat is stiekem) met wat anders begonnen (stttttt, niks zeggen, maar het is weer een plaid en nee, ik ben niet gek! : ) ).
Ps.
Ben vanmiddag erg dapper naar de LYS gegaan en heb weer 4 bollen blauw gehaald en 2 bollen wit. Ja, nu ik zover ben wil ik hem, zei het met even een tussenproject als afleiding, qua maat meer kloppend maken. Wish me luck!




vrijdag, september 04, 2009

Nichtjes

Wat gaat het leven snel. Aan de kinderen om me heen ervaar ik dat heel sterk. Mijn jongste nichtje is alweer 8 jaar geworden en mijn oudste nichtje is zwanger Voor de jongste haar verjaardag heb ik weer een tasje gemaakt om het kado (geld) leuk te kunnen geven. Omdat dit nichtje erg van roze houdt, werd het een tasje in die tinten.
Nu maar weer verder met de plaid. En natuurlijk leuke dingen bedenken en maken voor mijn nieuwe achternichtje of neefje. Gelukkig heb ik daar nog tot eind februari de tijd voor.