zondag, januari 29, 2012

Amsterdam Fashion Week

Van 25-29 januari is de Amsterdam Fashion Week. Voor mensen die van mode houden een aanrader om in de gaten te houden. Dit jaar volg ik het bewuster omdat mijn jongste er aan het werk is. Ze maakt er lange dagen, maar krijgt er veel voor terug. Ze mag onderandere alle BNers naar hun zitplaats brengen en doet daarnaast nog diverse klussen.
Er zijn veel mooie shows te zien. Deze link is zeker de moeite waard om goed te bekijken. Onderstaande foto's zijn van Peter Stigter.

Het werk van Sarena Huizinga bevat veel breisels. Heel draagbaar en mooi. Als breister kan ik hier enorm van genieten en geinspireerd van raken. Ze heeft een eigen merk wat bestaat uit haar geboortedatum en initialen: 030784-SH.

Het merk Furansu gebruikt ook veel breisels in hun show. Draagbaar en boeiend.

Ook Winde Rienstra valt erg op met haar prachtige gevouwen creaties. Minder direct draagbaar, maar zo mooi om te zien. Ze is in 2009 afgestudeerd aan de HKU en heeft al voor de tweede keer een show op de AFW.
Dit was nog maar een zeer kleine greep uit alles wat er te zien is. Ik kan aanraden om via de gegeven links in dit blog nog heel veel meer moois te gaan zien.


Geniet en laat je inspireren!!!









Amsterdam

Als ik naar Amsterdam ga, zal ik altijd een sapje kopen bij Shakies. Gezond en erg lekker. En na zo'n treinreis van 2,5 uur gaat het er helemaal lekker in.
Afgelopen woensdag stond ik in Amsterdam om naar de expostie Jodendom in de Nieuwe Kerk te gaan.

De Nieuwe Kerk is van zichzelf al bijzonder om te bezoeken. Zeker om in het echt te zien waar Maxima en Alexander getrouwd zijn. Er zijn daarom ook mooie kaarten van de kerkelijke inzegening te koop.
De expositie zelf vond ik zeer boeiend en goed opgezet. Veel te zien, zowel oude als nieuwe zaken. Verder werd er via video's veel verteld over het dagelijks leven van Joden in deze tijd.

Hoogtepunt vond ik toch wel om een deeltje van de Dodezee rollen te kunnen aanschouwen. Om datgene te zien waar een deel van de Bijbel op gebaseerd is. De geschiedenis die daar zomaar ligt. Ook zijn er mooie stoffen tentoongesteld en een collectie keppeltjes.

Na dit bezoek ben ik nog even naar Pols Potten geweest. Daar viel me deze bak met haaksels meteen op. Diverse leuke gehaakte knuffels en sleutelringfiguurtjes. Als handwerkster denk ik dan al gauw "dat maak ik zelf wel", maar voor mensen die dit niet kunnen of er gewoon geen tijd voor vrij kunnen maken, is het wel zo fijn dat het ook te koop is.











zondag, januari 22, 2012

Meten is weten

Vandaag is een perfecte dag om dat te doen wat ik al lang wilde doen, namelijk het vastleggen van mijn maten. Dit wilde ik al lang, maar ik vergat het ook steeds weer. Maar door het prachtige boek 'Little red in the city' van Ysolda werd ik er weer aan herinnerd. Mijn wens is om goed passende kleding te kunnen breien en daarvoor is goed meten vereist.

Dus alles bij langs en opschrijven in het mooie boek.
Ik ben niet zo'n wiskundig wonder en maak vaak mee dat wat ik goed opmeet, toch weer anders uitvalt als ik het gebreid heb. Daarom heb ik mijn hoop op het boek van Ysolda gevestigd en op haar workshop die ik dolgraag wil gaan volgen. Ik hoop dat ze me het mysterie van een goed zittend gebreid kledingstuk kan uitleggen en dat ik het daarna ook snap en kan toepassen. Ja, ik twijfel erg aan mijn intelectuele en technische vaardigheden. Maar ik wil erg graag een perfecte snit creeëren.

Naast het meten van het lichaam is natuurlijk ook een goed proeflapje noodzakelijk. Daarom heb ik een gebreid van het prachtige garen waarmee ik een vest wil gaan breien. Dit zalig zachte garen heb ik van mijn moeder gekregen nadat ze een rondreis gemaakt had in Nieuw Zeeland. Het lag nog steeds te wachten op een mooi project.

En nu....it sil heve......it giet oan......
Ik ga trachten om een goed zittend vest te maken. Mijn steun en toeverlaat zal Ysolda zijn en haar patroon Chickadee.



Hiermee hoop ik voor eens en voor altijd af te rekenen met het idee dat ik geen goed zittende kleding kan breien. Ik wil deze blokade doorbreken en als ik dat wil, dan moet ik het ook gaan doen en dus in het handelen gaan zitten. Falen mag, fouten maken ook. Dat is niet erg, ik wil het leren.












zondag, januari 15, 2012

Breien achter de tralies

Ondanks alle ellende in de wereld, zijn er toch ook nog heel veel goede en leuke dingen die de aandacht zouden mogen krijgen.
Via Ravelry werd ik op dit artikel attent gemaakt en wil het graag delen met de mensen die niet op deze social media zitten.
Het artikel gaat over een mevrouw die een breigroep heeft gestart en ondekt dat dit heel rustgevend is. Ze besluit om deze ervaring in te gaan zetten binnen de gevangenis.
Het artikel is in het engels maar zeer de moeite waard om te lezen.

Claudia, bedankt voor het verspreiden van dit positieve nieuws.


woensdag, januari 11, 2012

Schoenmaker blijf.......

De eerste 11 dagen van 2012 heb ik naast gewoon werken, vooral benut om mijn atelier op te ruimen. Dat werd hoog tijd, want de laatste maand gooide ik er voor het gemak steeds spullen neer die ik zo snel niet ergens anders een plaatsje kon geven, maar die ik ook niet kwijt wilde.

Een nieuw jaar vraagt om een 'schone lei', om overbodige zaken aan de kant te zetten. Daarom heb ik o.a. al mijn schetsen van de cursus modeltekenen nog een keer uitgerold (vandaar de stenen om te zorgen dat het papier niet terug rolde). Om vervolgens alles naar het oud papier te brengen.

Tekenen en schilderen vind ik leuk om te doen, maar het is niet echt mijn ding. Ik word gewoon het meeste blij en gelukkig van handwerken en tuinieren. Dat grenst aan een verslaving en ik laat er veel voor wijken.
Vandaag was ik zoals gewoonlijk op woensdag weer op de tuin te vinden. Er zijn altijd veel leuke klussen te doen. Dit keer heb ik de compostbak leeg gehaald en verplaatst. Een roodborstje sloeg me heel de tijd gade en kwam steeds even op het werk zitten wanneer ik wat verder weg stond, zo gezellig. Ook heb ik de site van Vreekens zaden bezocht en een voorraad besteld. Kan me er dan al zo op verheugen hoe het er straks weer uit zal zien in de zomer!


En breien doe ik ook steeds wanneer ik maar even de mogelijkheid heb. Ik ben begonnen aan een simpele sjaal van Kidsilk Haze stripe van Rowan. Maar wat het allerverslavends is momenteel, is het breien van lapjes aan de sokkengarendeken. Ik zou eigenlijk vesten moeten breien of andere 'nuttige' zaken, maar ik kan dit simpele werkje maar niet laten liggen.






zondag, januari 01, 2012

Protte Lok en Seine in it Nije Jier

Het jaar 2011 is uitgehaald, naar mijn gevoel soms afgeraveld, zo snel ging het. Alles wat er blijft zijn herinneringen die gekoesterd kunnen worden.

Het nieuwe jaar is begonnen.
Hopelijk wordt het een kleurrijk en hartverwarmend jaar. Het leven hebben we zelf niet in de hand, maar we kunnen wel zelf bepalen hoe we omgaan met de dingen die op ons pad komen. Daarin ligt onze kracht en verantwoordelijkheid.

Leef vanuit je hart en alle kleuren van de regenboog.