zondag, december 30, 2012

Evaluatie 2012

Nog een dag en dan is het jaar 2012 verleden tijd.
Ook dit keer is het naar mijn gevoel omgevlogen.
Misschien een goed tekenen, want men zegt: 'Time flys when your having fun'. En ik heb heel veel plezier en geluk ervaren dit jaar!
Op breigebied ben ik elke dag bezig geweest, maar heb naar mijn idee niet veel gemaakt. Deels komt dit omdat er veel tijd is gaan zitten in de grote sokkengarendeken.
 Ik ben erg blij met dit kleurrijke project en heb er met veel plezier aan gewerkt.
Verder heb ik een vestje gemaakt van possumgaren uit Nieuw Zeeland, een paar sokken gebreid op IJsland,    2 gestreepte katoenen plaidjes gemaakt, een fantasieknufel, een kidsilkhaze streepjessjaal, een grote col met mofjes van Scheepjesgaren, een paar sokken van Portugese sokkenwol en een ketting van Norogaren.
 Ook heb ik diverse projecten gemaakt met Eskimogaren wat zo lekker vervilt. Vazen, armbanden, kettingen, manden en zelfs een lampion.
 Dit jaar heb ik ook besloten om een tijd lang geen garens, kleding en tijdschriften te kopen. Tot 22 april 2013 wil ik dat vol houden. Ik heb genoeg en waarom dan maar blijven kopen?! Geen kleding en tijdschriften kopen valt mee, maar garen laten liggen is wel heel moeilijk. Ik ben een keer, voor bovenstaande streng, bezweken. Daarna heb ik wel een paar keer Eskimogaren gekocht omdat ik onvoldoende had om mijn ideeën uit te voeren met het garen wat ik op voorraad had. Dus de projecten werden grotendeels met voorraad gebreid met hier en daar aanvulling. En een keer mocht ik troostkopen.
 Ik zal weer verder met opruimen. Ruimte maken voor het nieuwe jaar.
Hierbij wens ik een ieder heel veel liefde, gezondheid, geluk en creativiteit voor 2013.
Laatste 2 foto's via Pinterest.

maandag, december 24, 2012

Mooi grijs is niet lelijk

De laatste dag voor Kerst.
Een mooie dag, een verwachtingsvolle dag, een rustdag.
Het weer is grijs en druilerig, maar binnen is het gezellig.
En er is tijd om een vest, wat al lang lag te wachten, af te maken.
Patroon: Featherweight Cardigan van Hannah Fettig.
Een top down patroon wat ik vaker gebruik omdat het zo mooi valt.
Garen: Shetlands wol van Klazien.
Garen waar ik erg graag mee brei. Het werkt prettig en het breisel blijft erg mooi tijdens het vele dragen.
 Dit keer heb ik de randen afgewerkt met 'ijzergaren'. Ik hou erg van dit garen en wil het graag in meer kleding verwerken omdat het zo mooi zijn eigen gang gaat en zelf diverse vormen aanneemt. Ik koop het bij Blossom fibers .



Ik ga nu onder de kerstboom liggen, genieten van de kinderen die thuis thuis zijn.

Iedereen een hele gezellige, vrolijke en ontspannen Kerst.

woensdag, december 19, 2012

Rustpunt

December is de laatste maand van het jaar. 
De maand waarin ik graag terug kijk op de 11 maanden daarvoor.
De maand waarin ik stil wil staan bij het leven wat ik leidt, de keuzes die ik maak, de wensen en dromen die ik heb. Bezinning, verstilling en dankbaar zijn met alles wat ik heb. En dat is enorm veel!

Aan de andere kant is de maand December vooral een drukke maand.
Druk door Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. Druk door alle folders die door de bus gegooid worden met nog mooiere kleding, nog lekkerder eten, nog duurdere kado's. Druk door alle media aandacht die deze speciale maand krijgt.
Waar het juist een maand is om 'naar binnen te keren' wordt er veel druk gelegd op "GEZELLIG".
Het is best lastig om dit, wanneer je hier niet zo behoefde aan hebt, buiten je te houden.
Toch ervaar ik hierin wel een eigen keuze. Ik kan zelf bepalen hoe 'gek' ik me laat maken door de commercie, door de tradities, door 'hoe het hoort'. Ik kan zelf bepalen hoe ik deze maand wil invullen.
Daarom hou ik mijn agenda bewust wat leger deze dagen. Schrijf meer op om het vast te houden in de drukte van alle dag. Sluit me wat meer af van de media. Bepaal elk jaar weer hoe ik de speciale dagen vorm wil geven. Kijk op internet wat meer naar rustgevende plaatjes.
Anderen zijn hier ook mee bezig. Mooi om te ervaren.

Bij deze wens ik je nog 13 fijne, rustig dagen toe, de laatste 13 dagen van 2012.



woensdag, december 12, 2012

12-12-12

De vaste lezers van mijn blog verwachten nu foto's van mijn volkstuin. Helaas, het was me te nat, te koud en te glad. Sneeuw dat aan het wegdooien is en spiegelgladde wegen, nee ik ga er niet uit.
Noem het zwak of noem me een watje. Ik zie het vooral als goed voor mezelf zorgen, in deze hectische tijd. Een pas op de plaats maken wanneer het kan, niet iets tegen mijn zin doen.
Binnen is het rustig, overzichtelijk en gezellig  in deze donkerste tijd van het jaar.
De belofte voor het komende jaar is alweer aan het ontspruiten. Niet alleen op de vaas maar ook in de vorm van ideeën en wensen in mijn hoofd.
 Een wens is om me komend jaar meer bezig te gaan houden met textiele werkvormen richting kunst. Een wens die ik al jaren heb, maar die ik steeds maar een beetje aanpak en vervolgens weer loslaat om diverse redenen.
 Daarom heb ik grote bewondering voor mensen die zich wel uitdrukken middels textiele materialen of andere beeldende middelen. Daar is lef voor nodig en vooral veel loslaten en experimenteren. Een van die mensen is Liesbeth (link volgt nog). Ze heeft een prachtige installatie gemaakt van kleine kijkkastjes in de Blokhuispoort. Stuk voor stuk kleine juweeltjes. Bovenstaande trok extra mijn aandacht door de gebreide katoenen sok. Een handwerkje van heel vroeger, toen de meisjes nog leerden breien en stoppen. In dit werkje zijn diverse technieken geoefend door de maakster wat waarschijnlijk met veel moeite is gelukt. De katoen op kleine ijzeren pennen, zweethandjes, stress, niet bevorderlijk voor ontspannen leren breien.
 Daarom zo eenvoudig en ontroerend mooi. Het doosje wordt opgehangen. Nu nog een mooi plekje zoeken.

Door het bovenstaande breiwerkje kwam me de stoplap van mijn moeder in mijn herinnering boven. Ik heb veel van haar handwerkjes van de lagere school gekregen om te bewaren. Ook deze is zo mooi door de eenvoud, het doorzettingsvermogen van het kleine meisje die dit zo graag wilde leren en kunnen.
Mijn moeder breit nog steeds en heeft goede herinneringen aan de handwerklessen van 70 jaar geleden. Ze wilde het graag netjes doen en genoot van wat er onder haar handen ontstond.

 Ik ben zelf iets meer van het grovere werk. Vooral voor het vervilten is dat fijn. Deze vazen zijn gemaakt met het garen Eskimo van Drops op pennen 8/9. Het patroon is het patroon wat gebruikt wordt voor de Kerstballen van de mannen uit het hoge noorden.

 Dit jaar heb ik de gebreide kerstballen niet in de boom hangen. Dit jaar weer 'ouderwets' glazen ballen.
 Zo, dit blogje is bijna klaar. Daarna ontspannen op Pinterest.com rondsneupen. Mooie plaatjes kijken. Genieten van alles wat mensen maken en laten zien. Positieve zaken als tegenhanger van alle negatieve berichtgeving in de media. Er gebeurd ook veel negatiefs, maar er gebeurd ook zoveel prettigs en positiefs. Helaas heeft dat minder nieuwswaarde lijkt het wel.
 Ik doe het kaarsje maar weer aan. Verwarmend en verlichtend in deze donkere dagen voor Kerst.
Neem de tijd om tot rust te komen, om stil te staan bij het nu, bij het afgelopen jaar en bij je wensen voor het volgend jaar.

zondag, december 02, 2012

Advent 2012

Vandaag is het eerste advent. Het begin van een bijzondere tijd, het einde van het jaar en het toeleven naar de Kerst. De eerste kaars is aangestoken.
 Voor mij voelt deze dag ook een beetje als begin van de winter, de donkerste tijd van het jaar.
 Dit keer is het begonnen met een Russisch tintje. Ik kreeg een mooi dienblad en een pot eigen gevonden en ingemaakte paddenstoelen uit Moskou.
 Het huis begin ik beetje bij beetje in een winterse kerstsfeer te brengen. Daar passen deze gebreide vazen mooi bij.
 Lintjes mogen weer uit de dozen gehaald worden.
 En Jozef en Maria gaan weer op pad, het begin van een lange reis naar Bethlehem, waar ze 24 december hopen aan te komen.
Vorig jaar heb ik patroontjes op mijn blog geplaatst, waarmee alle figuurtjes van een Kerststalletje te maken zijn. Voor wie er toen niet aan toe kwam en het toch wel zou willen maken, het is te vinden op november 2011 en december 2011.