dinsdag, mei 28, 2013

Deken

Het is dat ik momenteel een jaar lang aan een deken werk, anders zou ik meteen aan deze beginnen!!
Prachtig!!
Kan goed gemaakt worden met resten sokkengaren, maar is ook heel mooi met het garen van J&S
Roept gelijk weer de wens op om naar de Shetland Islands te willen.
Volgend jaar, na 13 januari, is de kans groot dat deze plaid van de pennen gaat rollen.

zaterdag, mei 25, 2013

Voorpret in tweeën

Tot mijn grote vreugde ben ik aangenomen voor de opleiding Meer dan Textiel  .
Deze tweejarige opleiding gaat mij begeleiden in het nog meer ontwikkelen van een eigen stijl en uitdrukkingsvermogen. Een wens die ik al jaren had en nu kan gaan waarmaken. 
De opleiding vraagt iets van mij, wat ik van nature heel veel doe en dat is KIJKEN. Kijken naar wat mij raakt, inspireert, blij maakt, ontroerd, prikkelt. Dit gebeurd elke minuut van de dag en vaak borrelt er dan iets naar boven. Deze gedachten mag ik opschrijven in een boekje, om zo goed zicht te krijgen op mijn drijfveren wat 'kunstmaken' betreft. Daarvoor hoef ik niet naar Pinterest te gaan, maar het is zalig om daar rond te sneupen.
Het bekijken van blogs is ook erg inspirerend. Zo kwam ik op Judy's blog het werk tegen van Anu Tuominen tegen. Werk wat ik erg waardoor en me ook erg doet denken aan  hoe ik werk. Zelf heb ik ook de behoefde om ton sur ton te werken, kleuren verlopen toe te passen. Diverse technieken te gebruiken om me uit te drukken, series te maken.
 Te experimenteren en te spelen. Veel herkenning dus. Het valt dan weer op dat wat ik denk dat ik zelf bedacht heb, ook door anderen uitgedacht is. Los van elkaar wordt er dus op diverse plekken iets ontwikkelt. Dit kan ontmoedigen, want dan blijkt dat je waarschijnlijk nooit uniek bent. Maar het wordt juist uniek door hoe ik het verder vorm geef en mee doorga.
 Anu komt uit Finland. Het land waar ik over een aantal weken naar toe ga. Daarom ben ik me nu aan het orienteren wat er op kunst gebied te zien is, waar ik speciale belangstelling voor heb. Zoek ik romans op die zich afspelen in de gebieden waar ik doorheen zal trekken. Lezen over die gebieden op het moment dat ik er ben vind ik prettig. Verbind mij er nog meer mee.
Hoe pannenlappen tot kunst verheven worden.

vrijdag, mei 10, 2013

Lapjes en Lapland

De zomervakantie ligt in het verschiet, dus is het weer tijd om te kijken wat voor garen ik mee wil nemen voor het traditionele  vakantie  sokken  project, wat ik al vanaf 2006  elke zomervakantie doe.
Alleen dit keer wil ik niet met garen voor pennen 2.5, ik neem namelijk nog een paar projecten mee. De 50ste levensjaar lappendeken en de borduurrol met op elke zondag een lapje van 13 bij 13.
 
Daarom heb ik dit keer sokkengaren gekocht voor pennen 3,5, want ik wil de sokken wel af krijgen in de vakantie en weer een leuke fotoshoot van het proces maken. Vanmorgen op de markt ben ik even bij Dico (www.breiwinkel.nl) langs gegaan en tot mijn grote vreugde was het garen van de juiste dikte gekoppeld aan  Noorwegen/Lapland, het heet namelijk Polarlichter! Dat kon ik dan niet laten liggen. Omdat ik nog niet weet welke kleur ik wil gaan gebruiken heb ik 3 verschillende bollen meegenomen.

De weeklapjes zijn een leuk en vrij project om mee bezig te zijn. Spelen en niet nadenken over 'mooi' 'goed' of 'wat zullen ze er wel niet van denken'. Het is voor mij en ik word er blij van.

 Op de kop, maar kreeg ze niet gedraaid.

De 50ste levensjaar lappendeken blijft ook een feest om aan te mogen werken. Vandaag heb  ik net het 40ste lapje er aan gezet. Elk lapje heeft voor mij betekenis en door er naar te kijken komen herinneringen omhoog. Elk lapje begint met 49 steken, mijn leeftijd nu. Elk seizoen heeft 13 weken, mijn geluksgetal. Dit seizoen heeft als ondergrond groen en de zomer krijgt gelen als ondergrond. De witte ondergrond was gereserveerd voor de winter.

 Mijn werkbeschrijving. Van te voren heb ik helemaal uitgeteld en gerekend hoeveel lapjes ik wilde maken en hoeveel dat per week is.
Voor een buitenstaander zijn dit lapjes, voor mij zijn het tastbare momenten, herinneringen, aan bijvoorbeeld mijn knieblessure, het zoek zijn van onze poes Donna en het weer terugkomen (gelukkig!), Harde wind en een schilderworkshop.
Als laatste de gekleurde banen van de bloemetjesmarkt op Hemelvaartsdag.

Ik krijg het nog druk in Lapland met al die lapjes!