dinsdag, mei 26, 2009

Heimwee

Vandaag ben ik weer begonnen op mijn werk, na 3,5 week vakantie.
Ik hou van mijn werk en heb geweldige collega's, maar vandaag had ik heimwee. Heimee naar mijn vakantie, het vrije gevoel, het even niks te hoeven, doen waar ik zin in heb, de rust.
Op mijn werk is een ingrijpende reorganisatie gaande waarbij er geschoven wordt binnen de teams met personeel en er kunnen gedwongen ontslagen vallen. Niks is meer zeker, er heerst onrust en onduidelijkheid. En de vraag speelt, zal deze zoveelste reorganisatie nu wel helemaal uitgevoerd worden en niet halverwege alweer ingehaald worden door een ander idee van 'een wijze man', zoals de laatste 7 jaren het geval is? En vooral, wordt het er echt zoveel beter van??
Ik heb heimwee.
Heiwmee naar de rust, de duidelijkheid. Gewoon mijn werk doen, waar ik goed in ben en voor de rest geen gedoe. Tevreden thuis komen van een dag hard werken en me met plezier op een breiwerkje storten.

zondag, mei 24, 2009

Mijn groene paradijs

Ik beken, mijn breipassie is naar de achtergrond geschoven. Nee, de liefde is niet over, maar staat momenteel op een laag, zo niet zeer laag pitje. Mijn tuin krijgt nu alle aandacht. Kom maar even kijken.
Alle groentenplantjes heb ik dit jaar zelf voorgezaaid. Met heel veel liefde, aandacht en geduld praat ik ze de grond uit. De slasoortjes (voorgrond) komen al mooi op en als ik het zo bekijk, laten de slakken hen met rust (afkloppen...). Dit jaar probeer ik voor het eerst 'little gem' uit een kleine krop sla en het ziet er veelbelovend uit.
Op de achtergrond staan metalen stokken met diverse soorten tomaten. In dat bed staan ook diverse koolsoorten, zoals de palmkool 'Zwarte van Toscane' en een zeer paarse kool uit Engeland. De Lava's (Maggieplant) links vooraan staat lekker groot te wezen en geeft body aan de moestuin.
Naast het warmoes gedeelte (de groententuin) heb ik ook een bloemengedeelte en een fruitbomengedeelte. Ik heb nu 600 vierkante meter tot mijn beschikking, maar vind dit eigenlijk nog wat te weinig. Ik heb dit jaar bijvoorbeeld zoveel verschillende pompoenen gezaaid, dat ik ze op deze oppervlakte niet echt kwijt kan. Toch maar eens op zoek naar 'een hutje op de hei' met meer dan 1000 vierkante meter tuin er omheen.
Op bovenstaande foto is een prieeltje te zien dat ik wil laten overgroeien met 2 verschillende soorten druiven. Ze zijn nu nog klein, maar als ik op een van de stoeltjes zit, met de zalige geur van de bloeiende Damastbloemen in mijn neus, dan kan ik me al voorstellen dat ik de trossen zie hangen en dat ik er lekker van snoep.
Maar 's avonds, als ik moe maar voldaan thuis ben, dan stap ik achter het spinnenwiel. Van een andere tuinder heb ik een prachtige vacht gekregen van een schaap van 1 jaar die nog nooit geschoren was. De vacht is erg zacht en vet en zeer schoon. Ik spin gewoon rechtstreeks vanuit de vacht. En nu maar oefenen om een zo gelijkmatige draad te krijgen.



dinsdag, mei 19, 2009

Rabarber

De rabarber in mijn tuin maakt prachtige rode stengels. We hebben er al vaak van gegeten en ook andere mensen laat ik er van mee genieten. Omdat schoondochter jarig was, bedacht ik een leuke manier om haar een 'maaltje' rabarber te geven. Het werd een ovenschaal met een recept en ingredienten voor een lekkere Rabarber crumble. Verpakt in het blad.
We vinden het recept erg lekker en het is erg makkelijk te maken, daarom wil ik het jullie ook doorgeven.
Voor de liefhebber:

Rabarber crumble voor 4 tot 6 personen.
(wil je minder maken, neem dan de helft van de hoeveelheden).
Snij 700 gr rabarber in stukjes en leg het in een oven schaal.
Meng dit met 100 tot 150 gr suiker.
Maak kruimeldeeg: meng 200 gr bloem, 125 gr suiker en 90 gr boter.
Eventueel voor de exta kan er ook 100 gr fijngehakte amandelen door.
Verkruimel de boter met de vingertoppen door het deeg tot het deeg een kruimelige structuur heeft.
Strooi het deeg over de rabarber en bak het geheel in circa 30 min in het midden van een op 200 graden voorverwarmde oven tot het deeg lichtbruin en krokant is.
Eet smakelijk!
Wij eten de crumble graag als toetje en als je het extra aan wilt kleden is een schep ijs of een scheut vla er ook erg lekker over.

Dit recept is ook lekker met ander fruit, zoals appels met rozijnen, peren of bramen.
Nou maar weer snel naar de tuin waar alles groot begint te worden, na al de regen van afgelopen dagen. Helaas niet alleen de groentes en de bloemen, maar ook het onkruid.



donderdag, mei 14, 2009

Sock story 2009

Weer terug in ons vlakke land.
Wennen aan de drukte, de verplichtingen die weer komen.
Nog nagenietend van al het moois wat we gevonden hebben op Jersey: prachtig weer, schitterende natuur, rust rust rust en stilte, eindeloos lopen over de cliffpaden en de Green lanes, elke dag real English breakfast wat begon met porridge, vriendelijke mensen, beleefde honden en mooit tuin en brei tijdschriften.

De Salida is door dit alles niet helemaal afgekomen. Ik had het gewoon te druk met het eiland in me opnemen. De haven van Rozel bay.
Op weg naar Devils Hole.

Ons verblijf op Jersey, the Undercliff Guesthouse. Prachtig gesitueerd aan een weggetje met haarspeldbochten naar Bouley bay. Vanuit mijn bed had ik uitzicht op de prachtige tuin, daarachter de zee met aan de horizon Frankrijk en 's avonds de lichtjes van de kust en de vuurtoren.


Op de dag van vertrek stormde het en hebben we genoten van het uitzicht vanuit Bouley Bay achter glas.