zaterdag, november 26, 2011

Deel 5: De schaapjes

De schaapjes zijn nu aan de beurt. Ze worden gebreid volgens onderstaande werktekening. Je hebt dus 3 maten. Het is leuk om alle matente breien zodat je een hele kudde krijgt, met lammetjes en volwassen schapen.
Brei op kleinere naalden dan aangegeven staat op de wikkel, zodat het breiwerk mooi dicht wordt. Je kunt ze gewoon recht breien, zodat het ribbeltjes worden. Ook kan je de pootjes en de kop in tricot steek breien zodat dit wat gladder wordt.

Breiend de kop dichtmaken op het eind.



Even opletten dat je dit bij de tricot kop wel op de achterkant van het werk doet.Punt x nu aan punt a vastmaken. Hierdoor krijg je puntjes die als oor dienen. Naai de uiterste puntjes een beetje vast, zodat dezen plat blijven als je het kopje gaat vullen.


Hier zie je het schaapje wat ik helemaal in ribbel gemaakt heb. De pootjes zijn al gevuld met een pijpenrager, zoals hieronder valt te zien. Wikkel de pijpenragers niet om met vulling, want dan worden de pootjes te dik.



Voor en achterpoten dichtnaaien met de pijpenrager er tussen.

Nu kun je de kop vullen en modelleren. Daarna de buik.

Maak een staartje door een draadje door het kontje te trekken en een paar vasten te haken. Draad duur lus, aantrekken en afknippen en wat uitrafelen.

Ze zijn klaar, die lieverds. Hopelijk heb je tijd om een mooie kudde te maken.

Eventueel, als je het mooi vindt, rijg je een draadje door de hals die je iets aantrekt zodat er iets meer vorm in komt.


Veel maakplezier.























Deel 4: Neerzetten

Morgen is het de eerste Adventzondag. De opbouw naar de Kerst gaat beginnen. Vanavond is een mooi moment om het tafereel waar het zich allemaal op af gaat spelen neer te zetten. Ik drapeer de blauwe lappen op de boekenplank.
Je kunt heel basic de lappen ophangen en neerleggen. Door met de plooien te spelen kun je er een aanzet van een stal mee oproepen. Vooral bij de figuren die we maken is dat erg mooi.
Voor de houten figuren, die we al sinds de geboorte van onze oudste gebruiken voor de Kerst, heb ik ooit van kippegaas een holvorm gemaakt en deze bekleed met dezelfde stof als de ondergrond. Ook eenvoudig, maar net iets meer een stalletje idee.

Op eerste Adventszondag komen de mineralen/stenen in het tafereel te liggen. Hier is duidelijk de opbouw naar Kerst in terug te vinden, want elke Adventszondag komt er een element bij.

En helemaal aan de andere kant van de kamer, beginnen Jozef, Maria en het ezeltje aan hun lange tocht naar Bethlehem. Vergezel ze van een kaarsje die je 's avonds gezellig aandoet. (pas op brandgevaar!). Je kunt om een aantal dagen de figuurtjes wat verder op weg helpen zodat ze na mate de tijd vordert, steeds dichter bij de stal komen.

Bij ons beginnen ze in de vensterbank en lopen deze helemaalm uit tot ze over het dressoir gaan, via een andere tafel lopen om vervolgens op de vierde Adventszondag in het tafereel aan te komen. Ze hebben dus nog wel even te gaan.





woensdag, november 23, 2011

Ontrafel

Een lange tijd geleden was de expositie Ontrafel in Antwerpen te zien. Door tijdgebrek en door de afstand was ik er niet aan toe gekomen om er te gaan kijken. Jammer vond ik dat en daarom was ik erg blij dat ik las dat het nu in de TwentseWelle te zien is. Vol verwachting stapte ik vanochtend op de trein om vanuit het 'hoge Noorden' naar 'het Oosten' te gaan.

Door mijn enthousiasme en de vele publicaties die ik gezien had, dacht ik dat het mischien wel zo groot zou zijn als de quilt expositie van jaren terug in het Fries Museum.

Na een mooie treinrit, waarbij ik niet van het landschap kon genieten door de dichte mist, kwam ik om 11.20 uur aan bij het museum. De getoonde werken zijn prachtig en het is ook erg mooi neergezet, maar .................het is klein.

Dit verbaasde mij. Daarom nog maar eens extra goed kijken en er nog eens doorheen lopen. Maar na een dik half uur was ik toch echt wel klaar. Omdat het weer zo somber was en ik niet zo'n winkeltype ben, heb ik de bus en de trein maar weer terug genomen.

Misschien een idee voor het Fries museum, voor in de nieuwbouw: een brei expositie van het formaat als de quilt expositie. Dan kan het onderdeel Ontrafel daar wel bij opgenomen worden.









zaterdag, november 19, 2011

Deel 3: Jozef

Deel 3 bestaat eigenlijk uit twee delen.
Allereerst wordt deze week Jozef gebreid. Dit gaat op dezelfde manier als dat Maria gemaakt is. Alleen nu wordt de jurk in een bruine tint gebreid.
Verder krijgt Jozef haar en een baard. Dit kun je maken van breigaren in de kleur die je wilt voor haar. Maar je kunt het ook maken met schapewol of sprookjeswol. Modeleer het garen of de wol op het hoofdje en zet het met kleine steekjes naaigaren (in de kleur van het haar) vast in het hoofdje. Door met kleine steekjes te werken valt het niet zo op en lijkt het natuurlijk. Als het goed vast zit kun je het kapsel nog in model knippen. Maak het baardje op een manier die jij mooi vindt. Het kan een klein sikje worden maar ook een grote baard. Pas wel op dat niet het hele gezichtje bedekt wordt.
Jozef kan een mantel aan krijgen voor de lange tocht. Zelf heb ik daarvoor een lapje gebreid. Door steeds even op het poppetje te passen kun je zelf kijken hoe het uitvalt. Bij de hals kan een gaatjesrij gebreid worden waar later een koordje doorheen geregen kan worden. Als je het leuk vindt kan er zelfs een capuchon op gebreid worden. Laat je fantasie maar stromen en je komt tot de leukste invallen. Ook van stof kun je een mantel maken.

Het tweede gedeelte van deze blogpost gaat over waar je de seizoentafel neer wilt gaan zetten. Want zondag 27 november is het eerste adventsdag en dan beginnen we aan het opbouwen van de Kerstgroep.
Zelf heb ik een seizoenstafel op een plank van de boekenkast.

Maar je kunt het ook in een hoekje van de vensterbank doen.

Of op een tafeltje wat tegen de wand aanstaat. Het is namelijk mooi als je een gladde ondergrond hebt en een achterwand waarop een kleed bevestigd kan worden.
Komende week mag je op zoek naar geschikte kleden. De afmetingen hangen af van hoe groot je de groep wilt hebben en waar je het plaatst.
Zelf vindt ik het prettig werken met binnenvoeringstof voor de achtergrond, de lucht als het ware, en dunne katoen voor de ondergrond. Mooie donkerblauwen zijn het mooiste, zoals je bovenaan kunt zien. Met lapjes van 50 cm bij 140 cm (de lengte van een rol stof) kom je een heel eind. Het allermooist is om te werken met zijde, maar dat is wel duur.
Ook mag je deze week op zoek gaan naar een aantal stenen die we op de eerste adventszondag gaan gebruiken om de eerste contouren van de groep neer te zetten.
Het stalletje maak ik door de stof zo te plooien dat er een soort grotvorm ontstaat wat als stal doorgaat. Ik hou van zeer eenvoudig zodat de figuurtjes mooi uitkomen. Vind je dit te eenvoudig, dan kun je bijvoorbeeld van een leeg doosje een stalletje maken, door deze te beplakken met blauwe stof of er een 'echt' stalletje van te maken, met wat hout en stro. Denk daarbij wel om de verhoudingen ten opzichte van de figuurtjes.
Succes met het maken van Jozef en het bedenken waar je de groep neer wilt zetten voor de tijd tot na oud en nieuw.















vrijdag, november 18, 2011

Nothing to wear

O Dear, I've got nothing to wear.

This sweater is too colourful.

Do horizontal stripes make me look fat?

Blue? a bit to posh.

OK, don't worry, let's go to the gym and be happy. Models: white rats of IKEA.

Clothes: handmade bij Tijm.

























zaterdag, november 12, 2011

Deel 2: Het ezeltje

Vandaag volgt het ezeltje. Een belangrijk figuurtje, want ze mag Maria en Jozef heel de weg begeleiden en helpen naar Bethlehem toe.
Ze wordt van sokkengaren gemaakt. Ik heb Delight grijs van Drops gebruikt omdat dit zo mooi verloopt in grijzen. Omdat het ezeltje in ribbel (alle pennen recht breien) gebreid wordt, heb ik kleinere naalden, namelijk naalden 2 gebruikt. Dit omdat ribbels wat los van structuur zijn en het mooier is als de ribbel vrij dicht wordt.
Zet 40 steken op en brei 12 naalden recht (is 6 ribbels).

Volgende pen 11 steken afkanten en de rest van de steken breien.
Volgende pen 11 steken afkanten en de rest van de steken breien.


Dit worden de achterpoten.

Nu wordt het lijfje gebreid. De meerderdingen en minderingen lijken wat lastig, maar zijn er voor dat er wat meer model in het ezeltje komt.




Nld 1: brei de 18 steken (vanaf nu aangegeven met r).


Nld 2: brei 18r.


Nld 3 :brei 2r, brei uit de volgende steek 2 steken, dit is een meerdering en zal vanaf nu als 1/2 geschreven worden, 3r, 1/2, 4r, 1/2, 3r, 1/2, 2r


Nld 4: brei 22r


Nld 5 : brei 2r, 1/2, 4r, 1/2, 6r, 1/2, 4r, 1/2, 2r


Nld 6: brei 26r


Nld 7: brei 2r, 1/2, 7r, K2tog (brei 2 steken samen), 2r, K2tog, 7r, 1/2, 2r.
Nld 8: brei 26r


Nld 9: brei 2r, 1/2, 7r, K2tog, 2r, K2tog, 7r, 1/2, 2r.


Nld10: brei 26r


Nld 11:brei 2r, K2tog, 6r, K2tog, 2r, K2tog, 6r, K2tog, 2r


Nld 12: brei 22 r


Nld 13:brei 2r, K2tog, 14r, K2tog, 2r


Nld 14:brei 20 r

Nu zijn we bij de voorpootjes.

Brei een naald en meerder op het eind 11 steken.

Draai het werk, brei de naald en meerder aan het eind 11 steken.

Nu is het even opletten want tijdens het breien van de voorpootjes wordt er ook voor de nek gemeerderd.


Nld 1: Brei 19r, 1/2, 2r, 1/2, 19r


Nld 2: Brei 44r


Nld 3: Brei 20 r 1/2, 2r, 1/2, 20r


Nld 4: Brei 46r


Nld 5: Brei 21r, 1/2, 2r, 1/2, 21r


Nld 6: brei 48r


Nld 7: Brei 22r, 1/2, 2r, 1/2, 2r


Nld 8: Brei 50 r


Nld 9 : Brei 23r, 1/2, 2r, 1/2, 23r


Nld 10 brei 52r


Nld 11 brei 24r, 1/2, 2r, 1/2, 24r


Nld 12 brei 54r


In het breisel zie je de nek nu al wat omhoog komen.

Kant nu 16 steken af in de volgende naald en brei de pen uit.

Kant aan de andere kant ook 16 steken af en brei de pen uit.

Je hebt nu de voorpoten klaar en begint aan de hals en de kop.

Nld1: Minder 2 steken en brei pen uit.


Nld 2: Minder 2 steken en brei pen uit.


Nld3: K2tog en brei pen uit.


Nld 4: K2tog en brei pen uit.


Nld 5: Brei pen uit en meerder 3 steken op het eind


Nld 6: Brei pen uit en meerder 3 steken op het eind.


Nld7:Brei pen uit en meerder 2 steken op eind


Nld 8; Brei pen uit en meerder 2 steken op eind.


Brei nog 4 pennen gewoon recht


Nld 13: K2tog, brei pen uit.


Nld 14: K2tog brei pen uit.
Brei naald 15 tot de helft.


Vouw je breiwerk samen en kant af met een derde naald door met de derde naald door elke eerste steek van de naalden te gaan, dezen samen te breien en zo de steken die op de rechter naald steeds af te kanten. Dit scheelt weer bij het in elkaar naaien van de kop.

En daar ligt het ezeltje al. Nu alleen nog vullen.

Vouw de uiteinden van de pijpenragers zodat ze even lang zijn als de poten.

Omwikkel de pijpenragers een beetje met vulsel. Maak daarna de naad van de kop verder dicht tot aan de voorpoten.
Leg de omwikkelde pijpenrager zoals op de foto neer en naai de naden van de pootjes vast.

Vul het kopje en de nek.

Doe nu hetzelfde met de achterpoten. Denk er om dat je niet te ver gaat bij de buik. Sluit het kontje. Naai nu de buik dicht en vul steeds een beetje. Hou een laatste gaatje open, vul nog even mooi in model en naai dit ook dicht.

Brei de oren. Zet 5 steken op. brei 14 naalden = 7 ribbels. Brei nu elke naald de 2de en 3de steek samen. op het eind de 3 steken samen breien.

Maak manen op een manier die jij leuk vindt. Ik vond deze manier wel handig en mooi.

Steek van de ene zijkant naar de andere en laat een lus hangen. Steek de naald nog een keer terug en laat hem aan de andere kant uitkomen. dan laat je daar weer een lus hangen. etc.



Daarna komen de oren aan de kop.

Als je het mooi vindt kun je ezel oogjes geven, maar zonder is het ook mooi. Staartje maak je door een aantal draden door het kontje te steken, dezen te vlechten en dan af te knopen.


Het ezeltje is klaar en mag wachten tot het tijd is om op weg te gaan.

Om het nog meer te verfraaien kun je misschien nog een mooi leidsel maken of een doekje voor over de rug. Of wat er verder in je op komt.


Veel maakplezier.































vrijdag, november 11, 2011

Restjes sokkengaren deken

En ondertussen vordert de restjes sokkengaren deken gestaag.
Elke dag brei ik er wel even aan en geniet ik van alle kleurtjes.
Helaas is de foto wat flets. Weer wat geleerd: dat de kleuren er bij daglicht veel beter uit komen.

zaterdag, november 05, 2011

Deel 1: Maria

Vandaag is de start van het maken van de Kerstgroep. Ik wens een ieder die mee doet heel veel plezier. Doe het op eigen tempo en eigen wijze.
Het maken van de hoofdjes van de figuren gebeurd op de manier zoals de zonnekinderen (antroposofische poppen) gemaakt worden. Een goede uitleg staat in dit boekje. Hieronder vertel ik hoe ik het doe.


Knip van de binnentricot een vierkantje van 5 bij 5 cm. Naai een tunneltje en rimpel de bovenkant. Zo ontstaat een koker die je gaat vullen met wol of fiberfil. Het hoofdje meet 7 cm. Dit meet je van halslijn over het hoofd naar de andere kant bij de halslijn. Het hoofdje mag wel mooi stevig gevuld worden. Zorg er voor dat er iets wol in de hals zit. Trek de halslijn goed aan en knoop het vast. Nu maak je een ooglijn. Deze moet goed recht lopen om een mooi gezichtje te krijgen. Het is wat gepriegel maar met wat doorzetten en rustig blijven gaat het zeker lukken.


Neem dan een wat groter lapje van de buitentricot (poppentricot) en meet dit om het hoofdje wat je gemaakt hebt. Maak een koker die mooi strak om het hoofdje geschoven kan worden. Rimpel de bovenkant weer in. Doordat deze koker mooi strak om het binnenhoofdje geschoven wordt, zie je de ooglijn mooi subtiel zitten.
Vouw de pijpenrager aan beide kanten wat om, zodat het armstuk 11 cm meet. Knip op gevoel twee rechthoekige lapjes van de poppentricot. Maak hier handjes van, door ze dubbel te vouwen, de zijnaadjes dicht te naaien, om te keren en om de uiteinden te schuiven. Ook dit is even een gepriegel. Je kunt ook de lapjes al om de uiteinden leggen en dan daar de handjes naaien, door met de punt van de naald de zoompjes naar binnen te vouwen en dan dicht te naaien.

Wikkel de rest van het pijpenragertje om met wol of fiberfil. Bij de handjes dus niet en zorg dat naar het midden toe het iets dikker wordt.

Zorg dat je het hoofdje goed recht houdt. Dus de middenachternaad naar achteren. Knip de zijkanten van de onderkant van de stof die onder het halsje zit een eindje in. Voorzichtig want je moet de halsdraad niet doorknippen!

Leg het armstuk zo hoog mogelijk tegen het hoofdje aan met aan de voor en achterkant de stof. Het armstuk komt er dus tussen. Zet het vast. Zorg er goed voor dat het hoofdje mooi in het midden zit.

De jurk breien: Zet 26 steken op met sokkenwol en pen 2,5 of wat bij jou het mooiste uit komt. Brei 6 pennen tricot. Voor de mooi kun je de eerste 2 en laatste 2 steken altijd recht breien als een soort boordje.

In de volgende naald kant je de middelste 2 steken af. Dit wordt de hals. Als je nekje wat dik is, kun je ook de middelste 3 steken afkanten. Brei de pen uit. In de pen terug worden de afgekante steken weer opgezet en daartussen wordt het hoofdje geplaatst. Brei daarna de pen uit.

Brei nog 6 pennen. Kant daarna af. Naai de mouwnaden dicht zover dat er nog ruimte is om de onderjurk aan te maken. Zet eventueel bij de handjes ook even vast.

Je kunt ook in de laatste 2 naalden aan weerskanten 8 steken afkanten en de laatste 10 steken in het midden op de naald laten staan. Ook nu moet je eerst de mouwen vast naaien.



Neem nu steken op voor de rok. Dit gaat het handigst door de steken te verdelen over 3 pennen of een rondbreinaald. Hoeveel je op wilt nemen hangt af van wat je mooi vindt. Wil je een wat slankere popjes, dan kan 2 keer 10 steken (voor en achterkant) genoeg zijn. Je kunt ook iets meer opnemen. Brei de onderjurk rond zodat je geen naden hebt.

De lengte van de rok kun je zelf bepalen door te bekijken wat jij een mooie verhouding vindt. De een vindt een iets gedrongen popje mooi, de ander houdt meer van maten die de werkelijkheid wat meer nastreven. Kant de rok af. Je kunt de boord ook weer een extra accent geven door net even een andere breisteek te gebruiken.
Vul het jurkje. Begin het boventstuk wat extra volume te geven door er voldoende opvulsel in te drukken. Daarna de jurk. Wederom, kijk wat jij mooi vindt. Het moet wel stevig genoeg zijn zodat het popje kan staan.


Als je daar klaar mee bent haak je een rondje voor de bodem. Haak een ketting van 4 steken en sluit deze. Haak hierin 12 vasten. Haak in de volgende toer in elke vaste 2 vasten. Volgende toer *een vaste in een vaste, twee vasten in de volgende vaste, vanaf * herhalen. Haak net zo lang tot je bodem mooi past onder de rok. Naai de cirkel onder de rok en controleer of het popje stevig staat.
Nu komt het verfraaien van Marie. Je kunt de oogjes extra aanzetten door voorzichtig met een naald en draad van achteren naar voren te steken en daarna weer terug op de plek waar de oogjes moeten. Je kunt er ook voor kiezen om alleen met een kleurpotloodje de oogjes aan te geven. Maria hoefd geen haar maar mag wel. Ze draagt een cape. Deze is het mooist van een soepel vallend stofje. Je kunt zelf iets draperen, maar onderstaande patroontje geeft ook een mooi effect.


Als je dit gebruik, rijg dan eerst de draad door de stof en drapeer het daarna over het popje. De draad komt in de nek te liggen. Zet daarna eerst boven vast op het hoofd en vouw vervolens de zijkanten mooi langs de oren naar de hals.

Modeleer Maria zodat ze mooi staat. Met haar armpjes al zo dat ze straks baby Jezus vast kan houden. De cape valt naar onderen. je kunt er een zoompje in maken maar ook de onderkant vast zetten aan de onderkant van de jurk.

Doe het vooral op een manier die jij mooi vindt!

Het zou erg leuk zijn als je een foto plaatst op Ravelry als je Maria klaar hebt.