zondag, november 11, 2012

Sint Maarten

 Vandaag is het de dag van Sint Martinus,wat gevierd wordt met het Sint-Maarten feest. Een heilige die ik bewonder en wel om het feit dat hij de mensheid prachtig heeft laten zien dat geven prima samen gaat met voor jezelf zorgen. Zijn voorbeeld gebruik ik regelmatig binnen de therapie om mensen te laten ervaren dat voor jezelf zorgen niet ego├»stisch hoeft te zijn, maar juist kan helpen om goed te kunnen blijven doen voor anderen. Grenzen mogen aangeven, juist om er voor anderen te kunnen blijven zijn.
 Het verhaal over Sint Martinus vertelt dat hij op een dag naar de stad reed op zijn paard en bij de stadspoort een arme zwerver zag liggen. Deze man had weinig kleding en zou de winter op deze wijze niet overleven. Sint Martinus bedacht zich geen moment, pakte zijn zwaard en.......sneed zijn mantel door midden. Hij gaf een helft aan de arme man en deed de andere helft zelf weer stevig om zich heen en reed verder.
 Moraal van dit verhaal: om in staat te zijn om anderen te kunnen helpen/steunen, moet je goed voor jezelf zorgen. Had Sint Martinus zijn hele mantel gegeven, dan was hij waarschijnlijk aan de kou bezweken. Nu heeft hij de zwerver kunnen helpen en zichzelf genoeg gegeven om door te kunnen gaan met het doen van goede daden.
Regelmatig ontmoet ik cli├źnten die in het leven te veel van zichzelf, op wat voor manier dan ook, aan anderen hebben gegeven en te weinig aan zichzelf. Ze blijven het erg moeilijk vinden om grenzen aan te geven, uit angst anderen af te stoten of te kort te doen.Of omdat ze het zichzelf het niet waard vinden om te ontvangen. Dit verhaal vertelt zo prachtig hoe de middenweg bewandelt kan worden en geeft hen vaak veel kracht om te gaan oefenen dit zelf ook te gaan doen, goed blijven voor de ander en goed zijn naar jezelf toe.
Dit lampionnetje heb ik gemaakt voor een lieve vrouw waar ik vandaag heel de dag naar toe ga.
Het is gebreid met Eskimo garen van Drops op pennen 9 en vervolgens vervilt in de wasmachine. Ik zal het met een Sintemaarten liedje aan haar overhandigen, met stokje en lichtje. Thuis kan ze dit er vanaf halen en het glazen potje er in zetten en dan een kaarsje er in laten branden, om de donkere dagen in deze periode van het jaar een beetje te verlichten.
Sint Maarten is samen met Sinterklaas de lichtbrenger in deze tijd. Een voorbode voor het grote lichtfeest wat Kerstmis heet.

7 Comments:

Blogger Slip, Knit... Meditate said...

Wat Mooi...en wat Bijzonder...en...WAT BEN JE TOCH EEN SCHAT!

9:33 a.m.  
Blogger baukje said...

Wat een mooie wijze woorden.

9:40 a.m.  
Anonymous froukje said...

prachtige blog!

11:25 a.m.  
Blogger Jolanda said...

Wat een prachtige gedachte die je deelt

9:22 p.m.  
Blogger Ellen said...

Wat ontzettend lief en een prachtig lampje

6:30 p.m.  
Anonymous Jeannette said...

Wat een mooie post... Zo'n oud verhaal, toegepast op een hedendaags thema...

3:31 p.m.  
Blogger Annita said...

Wat een prachtig lichtje met een super verhaal.

11:22 a.m.  

Een reactie posten

<< Home