zondag, juli 28, 2013

Sokken story 2013

Alweer meer dan drie weken geleden was onze vakantie door Lapland. Het dagelijks leven slokt me weer op, daardoor was het er nog niet van gekomen om de traditionele sokken story te publiceren. Dit kwam deels ook omdat, door de moderne tijd, de foto's op diverse manieren gemaakt waren. Met het gewone fototoestel, met de Ipad mini en snel even met de mobiel. En dan is het wat lastiger om het allemaal achter elkaar op goede volgorde te krijgen. 
De reis begon net bij de poolcirkel, waarvan vertelt wordt dat de Kerstman daar woont. In dit (toeristische) gebeuren stond een schommelstoel met een groot breiwerk, waar een ieder die er zin in had, er aan mocht werken. Als gepassioneerd breister kon ik dat niet laten liggen.

Door de afstanden, dus het vele reizen, het vele zien en doen, kwam het breien wel wat in de verdrukking. Ook vergat ik regelmatig, door alle indrukken, om foto's van het proces van de sok te maken.
Maar het begin was er, in de plaats Inari in Finland, kon de eerste foto gemaakt worden. We hadden daar net een prachtig Sami museum bezocht. In Finland zijn veel van deze gebieden te vinden, bossen van dennen en berken, meren en toendra.
De Noordkaap (Noorwegen) was natuurlijk bij uitstek een plek om een sokkenfoto te maken. Op het bovenstaande zoekplaatje zie je mij zitten om de sok op de foto te krijgen.
Hieronder het resultaat. Doordat ik tegen de zon in moest fotograferen lijkt het donkerder dan dat het was. Het was gewoon daglicht, 24 uur per etmaal.
Waar ik maar even de tijd had om mijn handen niet aan het stuur te hebben, zaten ze vastgeklonken aan de breipennen om aan de Ipad mini.
We hebben niet alleen heel veel kilometers gereden, 2980 km in 15 dagen, maar ook heel veel kilometers gewandeld, zoals hier bij Bleik, een plaatsje onder Andenes.
Van daaruit zijn we doorgegaan naar de Lofoten. Waar we bij Unstad een prachtige maar ook steile wandeling hebben gemaakt.
Soms gingen we met een ferry. De wachttijd was helemaal geen probleem. Het breiwerk lag steeds onder handbereik op de achterbank van de auto.

De tijd is om gevlogen, voordat we het wisten waren we al bij een van de laatste overnachtplekken, Storfjord I Tysfjord, aan het prachtige meer met schitterende vergezichten. Doordat het fototoestel nieuw was en ik er nog niet helemaal mee kon werken, werd of de sok scherp, of de omgeving. Vandaar een niet helemaal mooie foto.
Een grappige plek in Pello, een plaatsje wat deels in Zweden en deels in Finland ligt. Hier zit ik nog in Zweden, de overkant van de rivier is Finland.
En daarna weer hele einden door het stille Finland, naar Rovaniemi, bossen, bossen bossen en geen mens op de weg.

Op de dag dat we weer naar Nederland vlogen konden we nog even dag zeggen tegen de Kerstman en de poolcirkel fotograferen met de sokken die nu deze prachtige reis af waren.

Het was een schitterende rondreis met heel veel prachtige herinneringen.

5 Comments:

Blogger MariekeStAALSMID said...

Ja, daar is ie, fijn! Je sokkenverslag. Mooie foto's. Heb je van elk verslag een boekje laten printen? Het garen ziet er superzacht uit, welk heb je gebruikt? x

9:52 a.m.  
Anonymous berthi said...

Prachtig verslag met mooie foto's, vooral de derde van onderen! Jullie heen een schitterende reis gemaakt!

10:16 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

leuk hoe de kleuren van je sok zo mooi in de kleuren van het landschap past.
Arja

11:29 a.m.  
Anonymous Otje said...

Heel leuk gedaan! Vooral dat de voortgang van de sok steeds zichtbaar is op de foto.

11:05 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Geweldig die fotoreeks, xx jongste

8:43 p.m.  

Een reactie posten

<< Home