zaterdag, juni 01, 2013

Schapen scheren

Het is inmiddels 1 juni en meestal zijn de warme jassen dan al enige tijd uit. Maar dit jaar  ben ik met mijn winterjas aan en sjaal om op pad om naar de Schaapscheerdersdag in Olderberkoop te gaan. Dit is namelijke ook de maand waarin van oudsher schapen van hun warme jas werden ontdaan om lekker licht en koel de zomer door te komen. 
De prachtige kudde Schoonbeeker schapen van herderin Hilde Groen stonden in de hoofdrol en wachten geduldig en soms ongeduldig op de scheerbeurt.
En dat is smullen voor de spinnende en viltende mens! Al die mooie wol aan die prachtige dieren, wat een feest!! Prachtige kleuren, lange lokken en handige mannen die met een elektrisch scheerapparaat de vacht er als een geheel afhalen. Kiezen terwijl de wol nog op het schaap zit. Doe mij.......die maar......of toch die....
Deze is het geworden, een heel groot schaap met een prachtige langharige vacht. Ze werd snel en vakkundig op haar kont gezet en liet de scheerbeurt gelaten over zich heen komen.
In een rap tempo was de 'jas' uit, werd netjes opgerold en kon met veel moeite in een vuilniszak gepropt worden.
Ik wil de vacht als geheel vervilten. Dit doe ik door hem netjes uit te leggen, buiten op een groot zeil, met de bovenkant naar onderen, zodat ik op de onderkant van de vacht de wol kan versterken met marinowol. Deze marinowol vervilt heel makkelijk en goed en neemt daarbij de wol van de Schoonbeeker mee, waardoor er een lap ontstaat, die de uitstraling van de vacht heeft.
 Het is wel even een klus en kan het beste buiten gebeuren op een windstille dag.

Verder waren er wat kraampjes met boeiende spullen en natuurlijk de kraam van Hawar, die deze dag organiseert. Mooi werk van the soft world.
 Verf demonstraties, spin demonstraties en gelukkig ook koffie om weer wat warm te worden.
Door al die mooie schapen is het me niet gelukt om het bij een vacht te houden. Uiteindelijk ben ik thuisgebracht door mijn behulpzame moeder, want ik had drie vachten, 2 witte en een bruine. Zo mooi om te zien dat onder de laag die zichtbaar is op het schaap, tijdens het scheren er diverse tinten onder vandaan komen. Het bruin verliep prachtig naar zwart met een grijze zweem.
Ik ben heel tevreden naar huis gegaan, terwijl de helft van de kudde nog zat te genieten van de warme jas, die nu echt nog wel behaaglijk zat.

6 Comments:

Anonymous Froukje said...

Prachtig verslag! Volgend jaar ga ik mee hoor!!!

5:26 p.m.  
Blogger Liesbeth said...

Leuk om eens te zien...Zo'n schapevacht is zalig hé.

Fijn weekend nog.

10:00 p.m.  
Blogger Jolanda said...

Prachtige foto's.

9:20 a.m.  
Anonymous furniture jepara said...

Thanks Greetings Jepara Furniture Need Info Contact Us. Istana Mebel Jepara....

<a href="http://www.istanamebel.com/>Furniture Jepara</a>

5:37 a.m.  
Blogger MoniqueB. said...

Ook al zo'n mooi verslag!
En een páár mooie vachten. Daar kun je voorlopig mee vooruit.

Een hele belevenis.

12:47 p.m.  
Anonymous Hilde said...

Hoi Tijm
Wij zijn de schaapscheerderdag voor dit jaar aan het voorbereiden en kwamen jouw blog tegen met een uitgebreid verslag van vorig jaar. Super leuk stukje heb je geschreven.
Bijgaand de link naar mijn website waar de schaapscheerdersdag bij de nieuwsberichten staat. Zien we je dit jaar weer?

Groet
Hilde

9:00 p.m.  

Een reactie posten

<< Home