zaterdag, november 05, 2011

Deel 1: Maria

Vandaag is de start van het maken van de Kerstgroep. Ik wens een ieder die mee doet heel veel plezier. Doe het op eigen tempo en eigen wijze.
Het maken van de hoofdjes van de figuren gebeurd op de manier zoals de zonnekinderen (antroposofische poppen) gemaakt worden. Een goede uitleg staat in dit boekje. Hieronder vertel ik hoe ik het doe.


Knip van de binnentricot een vierkantje van 5 bij 5 cm. Naai een tunneltje en rimpel de bovenkant. Zo ontstaat een koker die je gaat vullen met wol of fiberfil. Het hoofdje meet 7 cm. Dit meet je van halslijn over het hoofd naar de andere kant bij de halslijn. Het hoofdje mag wel mooi stevig gevuld worden. Zorg er voor dat er iets wol in de hals zit. Trek de halslijn goed aan en knoop het vast. Nu maak je een ooglijn. Deze moet goed recht lopen om een mooi gezichtje te krijgen. Het is wat gepriegel maar met wat doorzetten en rustig blijven gaat het zeker lukken.


Neem dan een wat groter lapje van de buitentricot (poppentricot) en meet dit om het hoofdje wat je gemaakt hebt. Maak een koker die mooi strak om het hoofdje geschoven kan worden. Rimpel de bovenkant weer in. Doordat deze koker mooi strak om het binnenhoofdje geschoven wordt, zie je de ooglijn mooi subtiel zitten.
Vouw de pijpenrager aan beide kanten wat om, zodat het armstuk 11 cm meet. Knip op gevoel twee rechthoekige lapjes van de poppentricot. Maak hier handjes van, door ze dubbel te vouwen, de zijnaadjes dicht te naaien, om te keren en om de uiteinden te schuiven. Ook dit is even een gepriegel. Je kunt ook de lapjes al om de uiteinden leggen en dan daar de handjes naaien, door met de punt van de naald de zoompjes naar binnen te vouwen en dan dicht te naaien.

Wikkel de rest van het pijpenragertje om met wol of fiberfil. Bij de handjes dus niet en zorg dat naar het midden toe het iets dikker wordt.

Zorg dat je het hoofdje goed recht houdt. Dus de middenachternaad naar achteren. Knip de zijkanten van de onderkant van de stof die onder het halsje zit een eindje in. Voorzichtig want je moet de halsdraad niet doorknippen!

Leg het armstuk zo hoog mogelijk tegen het hoofdje aan met aan de voor en achterkant de stof. Het armstuk komt er dus tussen. Zet het vast. Zorg er goed voor dat het hoofdje mooi in het midden zit.

De jurk breien: Zet 26 steken op met sokkenwol en pen 2,5 of wat bij jou het mooiste uit komt. Brei 6 pennen tricot. Voor de mooi kun je de eerste 2 en laatste 2 steken altijd recht breien als een soort boordje.

In de volgende naald kant je de middelste 2 steken af. Dit wordt de hals. Als je nekje wat dik is, kun je ook de middelste 3 steken afkanten. Brei de pen uit. In de pen terug worden de afgekante steken weer opgezet en daartussen wordt het hoofdje geplaatst. Brei daarna de pen uit.

Brei nog 6 pennen. Kant daarna af. Naai de mouwnaden dicht zover dat er nog ruimte is om de onderjurk aan te maken. Zet eventueel bij de handjes ook even vast.

Je kunt ook in de laatste 2 naalden aan weerskanten 8 steken afkanten en de laatste 10 steken in het midden op de naald laten staan. Ook nu moet je eerst de mouwen vast naaien.Neem nu steken op voor de rok. Dit gaat het handigst door de steken te verdelen over 3 pennen of een rondbreinaald. Hoeveel je op wilt nemen hangt af van wat je mooi vindt. Wil je een wat slankere popjes, dan kan 2 keer 10 steken (voor en achterkant) genoeg zijn. Je kunt ook iets meer opnemen. Brei de onderjurk rond zodat je geen naden hebt.

De lengte van de rok kun je zelf bepalen door te bekijken wat jij een mooie verhouding vindt. De een vindt een iets gedrongen popje mooi, de ander houdt meer van maten die de werkelijkheid wat meer nastreven. Kant de rok af. Je kunt de boord ook weer een extra accent geven door net even een andere breisteek te gebruiken.
Vul het jurkje. Begin het boventstuk wat extra volume te geven door er voldoende opvulsel in te drukken. Daarna de jurk. Wederom, kijk wat jij mooi vindt. Het moet wel stevig genoeg zijn zodat het popje kan staan.


Als je daar klaar mee bent haak je een rondje voor de bodem. Haak een ketting van 4 steken en sluit deze. Haak hierin 12 vasten. Haak in de volgende toer in elke vaste 2 vasten. Volgende toer *een vaste in een vaste, twee vasten in de volgende vaste, vanaf * herhalen. Haak net zo lang tot je bodem mooi past onder de rok. Naai de cirkel onder de rok en controleer of het popje stevig staat.
Nu komt het verfraaien van Marie. Je kunt de oogjes extra aanzetten door voorzichtig met een naald en draad van achteren naar voren te steken en daarna weer terug op de plek waar de oogjes moeten. Je kunt er ook voor kiezen om alleen met een kleurpotloodje de oogjes aan te geven. Maria hoefd geen haar maar mag wel. Ze draagt een cape. Deze is het mooist van een soepel vallend stofje. Je kunt zelf iets draperen, maar onderstaande patroontje geeft ook een mooi effect.


Als je dit gebruik, rijg dan eerst de draad door de stof en drapeer het daarna over het popje. De draad komt in de nek te liggen. Zet daarna eerst boven vast op het hoofd en vouw vervolens de zijkanten mooi langs de oren naar de hals.

Modeleer Maria zodat ze mooi staat. Met haar armpjes al zo dat ze straks baby Jezus vast kan houden. De cape valt naar onderen. je kunt er een zoompje in maken maar ook de onderkant vast zetten aan de onderkant van de jurk.

Doe het vooral op een manier die jij mooi vindt!

Het zou erg leuk zijn als je een foto plaatst op Ravelry als je Maria klaar hebt.

11 Comments:

Blogger Breienmaar said...

Wat leuk, deze variant van het boek! Ik heb uit het boek de mantel etc. gehaald, de basis van de poppen zijn bij mij van vilt, maar dit is een hele leuke om op te slaan:)

10:46 p.m.  
Blogger Gea said...

wat leuk met het gebreide jurkje.
ik ga het volgen

10:53 p.m.  
Blogger Aal said...

Zodra ik de binnen- en buitentricot heb, ga ik zeker aan de slag! Wat heb je het mooi en duidelijk beschreven Tijm, geweldig! Ik kijk al weer uit naar volgende week (Jozef?).

11:30 a.m.  
Blogger Unknown said...

Leuk dat je het getailleerd beschrijft en handig die jurk zo.

4:39 p.m.  
Blogger Jessica said...

Maria is af! Met dank aan mijn moeder die 20 jaar(!) geleden een hoofdje van de goede afmeting maakte en dat nooit heeft gebruikt voor een poppetje.

Bedankt voor de duidelijke tutorial!

11:19 a.m.  
Anonymous Jeannette(breit op ravelry) said...

Wat een geweldig gedetailleerde, verzorgde beschrijving!
En wat heb je de kerstgroep toch prachtig en lief uitgevoerd gemaakt... Een echt familie-'stuk'... Ik had het vorig jaar al gezien..
Heel hartelijk bedankt voor het delen, en het idee van jou er achter.
Ik wil je graag alle goeds toewensen.

1:53 p.m.  
Blogger Unknown said...

Hier gaat de kerstgroep zeker gemaakt worden. Vandaag ga ik met maria beginnen. Het boekje heb ik al jaren in huis en ik vind het nog steeds schitterend.
Als je het leuk vindt kun je de vorderingen volgen op mijn blog: www.annamartijnecreatief.blogspot.com en natuurlijk zal ik een foto op ravelry zetten.

Creatieve groet,
Anna Martijne

9:47 a.m.  
Blogger Unknown said...

wat mooi Tijm, duidelijke uitleg heb je erbij gegeven. Ooit, ooit, begin ik er ook eens aan.

11:21 a.m.  
Blogger Juud said...

oh wat leuk! ik heb alles al klaar liggen voor Maria en morgen heb ik weer cursus dus ik wilde dara beginnen aan Maria..leuk om gelijk met jou mee te lezen. heb boekje heb ik gelukkig ook maar heb t patroon ook al los

8:09 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Ben begonnen aan kerststallen voor alle kinderen die dit jaar uitgevlogen zijn. En een voor het kind dat nog even thuisblijft.
Groet, Arja.

8:08 p.m.  
Blogger Gea said...

waar kan ik de fotoos op Raverly
plaatsen ?

4:08 p.m.  

Een reactie posten

<< Home