zaterdag, november 19, 2011

Deel 3: Jozef

Deel 3 bestaat eigenlijk uit twee delen.
Allereerst wordt deze week Jozef gebreid. Dit gaat op dezelfde manier als dat Maria gemaakt is. Alleen nu wordt de jurk in een bruine tint gebreid.
Verder krijgt Jozef haar en een baard. Dit kun je maken van breigaren in de kleur die je wilt voor haar. Maar je kunt het ook maken met schapewol of sprookjeswol. Modeleer het garen of de wol op het hoofdje en zet het met kleine steekjes naaigaren (in de kleur van het haar) vast in het hoofdje. Door met kleine steekjes te werken valt het niet zo op en lijkt het natuurlijk. Als het goed vast zit kun je het kapsel nog in model knippen. Maak het baardje op een manier die jij mooi vindt. Het kan een klein sikje worden maar ook een grote baard. Pas wel op dat niet het hele gezichtje bedekt wordt.
Jozef kan een mantel aan krijgen voor de lange tocht. Zelf heb ik daarvoor een lapje gebreid. Door steeds even op het poppetje te passen kun je zelf kijken hoe het uitvalt. Bij de hals kan een gaatjesrij gebreid worden waar later een koordje doorheen geregen kan worden. Als je het leuk vindt kan er zelfs een capuchon op gebreid worden. Laat je fantasie maar stromen en je komt tot de leukste invallen. Ook van stof kun je een mantel maken.

Het tweede gedeelte van deze blogpost gaat over waar je de seizoentafel neer wilt gaan zetten. Want zondag 27 november is het eerste adventsdag en dan beginnen we aan het opbouwen van de Kerstgroep.
Zelf heb ik een seizoenstafel op een plank van de boekenkast.

Maar je kunt het ook in een hoekje van de vensterbank doen.

Of op een tafeltje wat tegen de wand aanstaat. Het is namelijk mooi als je een gladde ondergrond hebt en een achterwand waarop een kleed bevestigd kan worden.
Komende week mag je op zoek naar geschikte kleden. De afmetingen hangen af van hoe groot je de groep wilt hebben en waar je het plaatst.
Zelf vindt ik het prettig werken met binnenvoeringstof voor de achtergrond, de lucht als het ware, en dunne katoen voor de ondergrond. Mooie donkerblauwen zijn het mooiste, zoals je bovenaan kunt zien. Met lapjes van 50 cm bij 140 cm (de lengte van een rol stof) kom je een heel eind. Het allermooist is om te werken met zijde, maar dat is wel duur.
Ook mag je deze week op zoek gaan naar een aantal stenen die we op de eerste adventszondag gaan gebruiken om de eerste contouren van de groep neer te zetten.
Het stalletje maak ik door de stof zo te plooien dat er een soort grotvorm ontstaat wat als stal doorgaat. Ik hou van zeer eenvoudig zodat de figuurtjes mooi uitkomen. Vind je dit te eenvoudig, dan kun je bijvoorbeeld van een leeg doosje een stalletje maken, door deze te beplakken met blauwe stof of er een 'echt' stalletje van te maken, met wat hout en stro. Denk daarbij wel om de verhoudingen ten opzichte van de figuurtjes.
Succes met het maken van Jozef en het bedenken waar je de groep neer wilt zetten voor de tijd tot na oud en nieuw.7 Comments:

Blogger Marianne schrijft over Beleef said...

Te lief :-)

7:36 p.m.  
Blogger Gea said...

leuk,heb net de ezel klaar
nu Jozef recyclen :)

9:45 p.m.  
Blogger Aal said...

Ook Jozef is weer prachtig! Ondertussen heb ik wat materiaal verzameld, nu de tijd nog.....

11:57 a.m.  
Anonymous Marijke said...

Wat liefdevol bedacht en gemaakt.

7:35 p.m.  
Blogger Jolanda said...

Dit gaat mij voor kerst 2011 (sprak zo optimistisch) lukken!

7:31 p.m.  
Anonymous Eva said...

Wat een mooi kerststalletje.
Ik kwam nog een leuke actie tegen en moest even aan je denken. http://ralfsilvius.nl/woolbies/
Spreek je later. Groet Eva

6:03 p.m.  
Anonymous berthi said...

Heel mooi, maar wat een werk. Je bent hier wel even mee bezig.

11:09 p.m.  

Een reactie posten

<< Home