donderdag, juni 14, 2012

Een uitgekomen droom

 Jaren geleden las ik in de Spin&Verfkrant een boeiend artikel van een Nederlandse vrouw die geëmigreerd was naar IJsland. Het verhaal vertelde over een groep vrouwen, waar ze bij aangesloten was, die als een soort SnBgroep bij elkaar kwamen. Ze mochten van de boeren in de buurt in de tijd van het schapen scheren als eersten de vachten bekijken en de mooiste en zachtste wol er uit zoeken om dat te gaan gebruiken voor het spinnen en mooie breigarens van te maken.
Ik vond het een prachtig verhaal wat me lang bij bleef. Ik droomde er van om daar ooit eens te kunnen kijken, maar dacht dat dit er vast nooit van zou komen. En nu opeens is de droom uitgekomen.
 De dames zijn inmiddels een winkel begonnen om hun eigen gemaakte spullen te verkopen. Het is een grote zaak geworden met heel veel verschillende artikelen. Ze verkopen prachtige garens, bijzondere knopen en gebreide en gevilte artikelen.
 Deze klossen lontwol worden ook door de vrouwen gemaakt. De kleur is de natuurlijke kleur van het schaap. Als er soms te weinig van een kleur is, dan sneupen ze heel de regio af op zoek naar schapen met de kleur die ze missen en gaan vervolgens de boer vragen of ze wat van de vachten mogen hebben. Ze kaarden het op een speciale machine en maken vervolgens deze klossen. Hiermee worden de originele IJslandse truien gebreid.
 Ook hebben ze zich toegelegd op het natuurlijk verven van witte wol. Deze gekleurde garens worden verkocht als lontwol maar ook als getwijnde garens.


 Ik heb hier lontwol gekocht voor een IJslandse trui. De donkerblauwe lontwol zijn gemaakt van echt indigo, dus best prijzig. De lichtblauwe is geverfd met Wouw. Heel persoonlijk is dat er op elk kaartje van de gekleurde strengen en klosjes geschreven staat waarmee het geverfd is en door wie dat gedaan is.
Volgens kenners maakt dit bedrijf de mooiste en het beste lopigaren van heel IJsland.

6 Comments:

Blogger MoniqueB. said...

Wat moet dát heerlijk zijn, om na járen je droom te zien uitkomen.
Erg mooi ook dat het de vrouw gelukt is om haar droom ook uit te laten komen.

Ben erg benieuwd wat je uiteindelijk gaat maken.

8:48 p.m.  
Blogger Slip, Knit... Meditate said...

Oooooo...Wauw...wat Geweldig ziet dit er uit..en je aankoop..Zoooooooo Mooi!!!!!!!

8:58 p.m.  
Anonymous Jeannette said...

Ooooohhhh...!!!.., wat fantastisch mooie foto's!!; die kleuren!!....
Gewèldig Tijm...., dank je wel voor de foto's, de link en het verhaal... (zucht!)

12:47 p.m.  
Blogger Annita said...

Wat een heerlijk verhaal, ik wil ook naar Ijsland ;)

10:06 p.m.  
Blogger INGRID said...

Waaauuuw ... moet super zijn en wat een leuk verhaal ...

11:39 p.m.  
Blogger Saskia said...

oh tijm, wat een prachtige reis heb je gemaakt. Volgend jaar ik naar IJsland en jij naar Zweden?! :-)

9:23 p.m.  

Een reactie posten

<< Home