zaterdag, november 26, 2011

Deel 4: Neerzetten

Morgen is het de eerste Adventzondag. De opbouw naar de Kerst gaat beginnen. Vanavond is een mooi moment om het tafereel waar het zich allemaal op af gaat spelen neer te zetten. Ik drapeer de blauwe lappen op de boekenplank.
Je kunt heel basic de lappen ophangen en neerleggen. Door met de plooien te spelen kun je er een aanzet van een stal mee oproepen. Vooral bij de figuren die we maken is dat erg mooi.
Voor de houten figuren, die we al sinds de geboorte van onze oudste gebruiken voor de Kerst, heb ik ooit van kippegaas een holvorm gemaakt en deze bekleed met dezelfde stof als de ondergrond. Ook eenvoudig, maar net iets meer een stalletje idee.

Op eerste Adventszondag komen de mineralen/stenen in het tafereel te liggen. Hier is duidelijk de opbouw naar Kerst in terug te vinden, want elke Adventszondag komt er een element bij.

En helemaal aan de andere kant van de kamer, beginnen Jozef, Maria en het ezeltje aan hun lange tocht naar Bethlehem. Vergezel ze van een kaarsje die je 's avonds gezellig aandoet. (pas op brandgevaar!). Je kunt om een aantal dagen de figuurtjes wat verder op weg helpen zodat ze na mate de tijd vordert, steeds dichter bij de stal komen.

Bij ons beginnen ze in de vensterbank en lopen deze helemaalm uit tot ze over het dressoir gaan, via een andere tafel lopen om vervolgens op de vierde Adventszondag in het tafereel aan te komen. Ze hebben dus nog wel even te gaan.