dinsdag, augustus 31, 2010

Kleur

De afgelopen week leek het wel herfst. Het overviel me, de donkerte, de regen, de kou. Ik ben er nog niet aan toe, wil nog even de zomer vasthouden. Bij de LYS zag ik vrolijk gekleurd sokkengaren liggen, uitbundige zomerkleuren, gewikkeld in spannende bollen. Heel aanlokkelijk om al die kleur mee naar huis te nemen. Maar ik heb sokken genoeg.
Om toch te kunnen genieten van deze fleurigheid heb ik besloten om er een kleine plaid van te maken.
Ik ben begonnen met de alom bekende lapjesdeken. Van oorsprong ontwikkelt om restjes sokkenwol (ned uitleg) in te verwerken, maar voor zo'n boeiende bol is het ook erg geschikt.
Ondanks het leuke effect was ik niet tevreden. Waarom weet ik niet. Omdat ik in de loop der jaren geleerd heb om niet met tegenzin te handwerken, besloot ik om het over een andere boeg te gooien: Haken.
En daar word ik dan helemaal blij van! Lekker werkje, makkelijk werkje en een kleurig geheel. Zeer verslavend en daarom pak ik dit project er snel bij, in pauzes, tijdens gesprekjes en 's avonds als ontspanning.
Ik ga 4 bollen gebruiken om er een vierkant plaidje van te maken. Voor wie? Geen idee, gewoon voor mijn eigen plezier en ontspanning. Zonder doel, zonder nut............en daarom zo nuttig.
De herfst komt er aan, dat kan ik niet keren. Ik moet me er aan over geven, het aanvaarden. Warm kruip ik weg onder mijn warme, vrolijke haakwerkje en geniet na van de fantastische zomer die ik heb gehad, vol met kleurrijke herinneringen.




woensdag, augustus 25, 2010

Zoekplaatje

Ja, ik sta er echt op, tussen de bloemen van de Siererwt.
Het is nog steeds erg prettig toeven op de tuin. Het is volop oogsttijd en tijd om de wintergroenten er in te zetten. En daarnaast ben ik alweer heel voorzichtig begonnen om wat nieuwe ideeën om te zetten in daden.
Naast de tuin ben ik natuurlijk ook bezig met handwerken, zonder kan ik echt niet. Ik heb momenteel weer verschillende projecten onder handen, waarvan bovenstaande foto een laat zien. Als het klaar is vertel ik er meer over.

woensdag, augustus 18, 2010

Schandalig verwend

Door haar ben ik schandalig verwend !!
In haar vakantie heb ik een week op haar huis en beestje gepast, met veel plezier en dan komt ze hiermee aanzetten!!! Een prachtig brei tijdschrift, engels biertje, chocolade, handcremé, taart mix, chocolade icing, thee, caramelrepen en fugde. Echt te gek!!
Nogmaals enorm bedankt!
Bij het tijdschrift een blad met 5 bijzonder mooie sokkenpatronen en in het blad mooie raportages. En alleen al de advertenties zijn leuk en boeiend om te lezen.



maandag, augustus 16, 2010

Liesl

Van haar had ik zomaar het patroon van Liesl gekregen. Een patroon van de hand van designer Ysolda. Ik ben er erg blij mee. Wat een prachtig vestje en wat bijzonder leuk om te maken! Voor degenen die het patroon niet kennen, het vest wordt van boven naar beneden gebreid!
En dat is handig, want zo kun je al breiend het vestje passen en zo bepalen hoe lang je hem wilt hebben. Gewoon aandoen en in de spiegel kijken.
De mouwen kun je daarna mooi op lengte breien. Of ze juist als een soort kapjes houden.
Het patroon is eenvoudig maar o mooi en zo romantisch. Vleugje Jane Austin als je het mij vraagt.
Het garen is van Rowan Kid classic en ik had 4 bolletjes nodig. Het is met pennen 5 gemaakt.
De parelmoeren knopen maken het geheel af. Ik heb ze gekocht op een maandag op de Noordermarkt.




zondag, augustus 08, 2010

Compromis

Ik hou van harmonie en ben een conflictvermijder. Daarom hou ik van een compromis, waar onderstaand project een mooi voorbeeld van is. Toen de vriendin van mijn oudste kind mijn gehaakte plaids zag, gaf ze subtiel maar wel heel duidelijk aan dat zij ook wel zo'n plaid wilde hebben. Ze had goede herinneringen aan een gehaakte deken van haar Oma en houdt er van om 's avonds lekker knus onder een dekentje te gaan zitten. Oudste zag dat niet zitten: "Ik wil niet zo'n pluizig en rommelig ding op mijn mooie bank. Zo ouderwets". Ik snap beide partijen, een lekker warm dekentje is nooit weg, maar een nette designbank hoort ook strak te zijn.
Ja, dan komt het er op aan om een compromis te zoeken. En die heb ik, naar mijn mening, gevonden. Ik heb een modere gehaakte deken gemaakt van sokkengaren in grijstinten. Dezelfde tinten als in de bekleding van de bank zitten. Strak haakpatroon, niet pluisend garen en toch bijna helemaal wol.
Zelf ben ik er erg tevreden mee en heb zelfs moeite om afscheid van deze deken te nemen. Toch gun ik hem schoondochter ook van harte, als ze dan straks van hun zomervakantie terug komt kan ze lekker op de designbank, met haar gehaakte dekentje, de herfst in gaan.
Garen: Scheepjes Invicta Coloris (sokkenwol) grijse tinten.
Haaknaald: 6 (garen verwerkt met dubbele draad).
Patroon: zelf bedacht.
Formaat: 165 cm bij 135 cm





dinsdag, augustus 03, 2010

Bezoek

Oudste kind woont en werkt in Amsterdam met zijn vriendin. Als we hen bezoeken, maken we er vaak een dagje van omdat we er lang over reizen om er te komen.
Dus breien mee om 2 keer 2 uur en 20 min in de trein te kunnen breien en voor onderweg in de stad.
Ik heb altijd een paar adressen waar ik zeker even langs wil, zoals de Afstap.
Ik heb er 5 bollen Rowan Kid classic gekocht in petrol. Hiermee wil ik Liesl maken. Het patroon heb ik, heel lief, van haar gekregen, gewoon voor zomaar. Ben er erg blij mee!!
De knopen komen van de Noordermarkt en passen er perfect bij.
Het is fijn dat de Hermitage op maandag open is, zodat ik het kon bezoeken. De hekken aan de achterkant vind ik bijzonder mooi.
En 's avonds lekker uit eten geweest met oudste en vriendin, bij Hemelse modder.
Mijn Oma maakte dit nagerecht vroeger, dus de naam riep veel herinneringen op.
Bijzonder om je volwassen kind zo in de grote stad te ontmoeten.