woensdag, maart 31, 2010

Breifront

Even een berichtje, niet het koufront, depressiefront of het stormfront, maar gewoon van het breifront.
Kusha Kusha nr 2 is af. Nu met grijs staaldraad en blauwe wol. Ik ben gek op dit Japanse garen en hoop dat moeder en dochter in New York er een kit van mee willen nemen.
Het garen kun je prachtig verfrommelen en daarna weer in model trekken. Een wonder van de moderne techniek.
Ondertussen moet ik ouderwets sokken stoppen. Een sokkenpaar begon toch wel erg grote slijtageplekken te vertonen en omdat ik het zo jammer vind om eigen gemaakte sokken weg te gooien, heb ik van elk paar het overgebleven garen bewaard, zodat ik met het originele garen de slijtage of de al ontstaande gaten kan stoppen.
Tijdens zo'n bijzonder klusje moet ik altijd even denken aan mijn moeder en mijn oma's en alle voormoeders voor hen. Ze hebben allemaal als klein meisje leren stoppen op school. Vaak in eigen gebreide lapjes waar dan de juf heel oneerbiedig een gat in knipte, tot grote schrik van de kleine meisjes, die het dan weer met nijvere vlijt moest dichten met de mooiste steken.


Lente ??

De lente is officieel al lang begonnen, maar vandaag leek het wel winter of herfst: koude wind wat nu naar storm aantrekt, regen en onweer.
Maar ik blijf zonnig en vrolijk!!
Door de nieuwe zaden die ik mezelf kado gedaan heb na een zware ochtend op het werk.
Door het bloemenzaad wat ik bij het tijdschrift Noorderland kreeg, welke ik via een lieve vriendin mocht ontvangen.
Door de pruimenbloesem in de tak die ik moest snoeien van de boom.
Door de lekkere tuinkers wat staat te groeien en groen staat te wezen op de tafel.
Door de capucijnerszaailingen die de kou al kunnen trotseren en zelfs dit weekend de volle grond in mogen.
Door de biologische pootaardappeltjes die stilletjes liggen te spruiten en in alle rust liggen te wachten tot ze midden april de grond in mogen.




zaterdag, maart 27, 2010

Stil zitten

...............nee dat doe ik niet, ook al zou je dat verwachten, omdat mijn blog wat stil ligt.
Ik ben eigenlijk elke vrije minuut in de tuin te vinden, ook met vies weer. En ik GENIET!
Maar op textielgebied blijf ik ook bezig, in de avonduren. Ben sokken aan het breien en iets voor Pasen, maar daarover een andere keer.

Omdat een van mijn lieve 'kleine' nichtjes bijna jarig is, ben ik een aardigheidje aan het maken.
Dit aardigheidje geef ik dan alle drie de nichtjes en het jarige jetje krijgt er geld bij kado.
Deze keer heb ik lekkere geurende zeep gekocht en er een zacht vachtje omheen gevilt. Erg leuk om te doen en hopelijk leuk om te krijgen.
Ze kunnen het meenemen in bad of zich er mee wassen, zonder dat het uit de handen glipt, want het vilten vachtje is stroef. Ieder nichtje kan haar lievelingskleur krijgen.
Nog 6 nachtjes slapen, dan is ze jarig.

dinsdag, maart 16, 2010

Voor mijn eigen plezier

Een hobby is er om plezier aan te beleven, om mee te ontspannen, aan op te laden, te ontsnappen aan de routine van alledag en even helemaal in je eigen wereld te kunnen zijn die jezelf gecreëerd hebt.
Niks moeten, niks dwang, niks doen voor een ander.

Soms loopt het mogen en het plezier hebben een beetje door naar moeten en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom blog ik niet meer zoveel. Het begon een beetje te voelen als moeten.
Echt, ik wil mijn blog niet kwijt en vind het nog steeds leuk om een postje te maken, maar niet meer zo vaak. Mijn aandacht verschuift zich, naar de tuin en daar zitten de lezers van mijn blog, de handwerkers/breiers misschien minder op te wachten.
Maar omdat het mijn blog is, ben ik aan het zoeken naar een soort evenwicht.
Wat wil ik? Alleen over breien/handwerken schrijven ? Of mag mijn grote passie tuinieren hier ook een plekje krijgen? Of zal ik gewoon stoppen met mijn blog en me er helemaal niet druk om maken?

Ach, ik laat het even bezinken.
Een tip is om de blogs die je wilt volgen op te slaan in een systeem die waarschuwt als er een nieuwe post is, zodat je niet steeds voor niks gaat kijken, zoals bloglines.


Ondertussen heb ik de afgelopen weken heel veel tijd in mijn volkstuin doorgebracht.
Ik heb het boek Ecologisch tuinieren eindelijk zelf aangeschaft, nadat het boek wat ik van de bibliotheek steeds leende opeens niet meer te lenen viel.
De zaden heb ik op zaaivolgorde gezet in een eigen gemaakt systeem. De tuinbonen staan al stoer te wezen in de grond en andere zaden komen langzaam op in de vensterbank.

En toch, ondanks de groene (en zwarte) vingers, kon ik het niet laten, en heb ik een paar prachtige bolletjes Delight van Drops gekocht, voor weer een nieuw paar sokken, welke ik ga breien in Schotland, over 8 weken.

zaterdag, maart 06, 2010

Ben er nog

De laatste tijd schiet het bloggen er wat bij in. Niet omdat ik niks te melden heb op breigebied, maar omdat mijn aandacht bij andere zaken is.
Nu het niet meer vriest overdag, kan ik veel in de tuin doen en ben daar dus elke vrije minuut, als het licht is, te vinden. ZALIG !
Maar als het buiten donker is, dan kruip ik op de bank bij de brandende houtkachel om lekker te gaan breien. Ik ben nu met een tweede Kusha Kusha bezig.
Ook sneup ik elke dag even op internet om bijzondere textieldingen in de gaten te houden. Deze foto's duikelde ik ergens op en vind het inspirerende breisels.
En vanochtend kreeg ik een zeer grote verrassing. Via Ravelry heeft mijn vriendin mij zomaar een patroon van Ysolda opgestuurd. Ik ben er enorm blij mee en was zo verrast !
Ik ga er mooi garen voor zoeken en dan aan beginnen.
Thanks Dear!!!