donderdag, april 30, 2009

Onbegrijpelijk

Wat een groot nationaal feest zou worden en wat veel belovend begon met goed weer en veel gezelligheid, is tragisch afgelopen. Ik ben er stil van. . . . . . . .






Helaas, maar misschien ook wel goed, moet ik me richten op morgen. We gaan dan op vakantie en daar moet nog het een en ander voor gedaan worden. Wat anders leuk en veelbelovend is, heeft nu een triestig randje door wat er vanmiddag is gebeurd.

Uiteindelijk heb ik besloten om toch weer te beginnen met een paar sokken op reis. Het is namelijk het meest practische om mee te nemen, zowel tijdens het reizen als tijdens de wandelingen die we gaan maken.
Ik ga de Salida maken. Een mooie sok die in het Nederlands beschreven is en op mijn favorite manier gebreid wordt, namelijk toe-up. En ik heb ook het basis matenpatroon voor toe-up sokken afgedrukt.

Het garen is van trekking (XXL) kleur 147.

En omdat ik het niet laten kan, gaat er nog wat garen mee.

Debbie Bliss Cathay en Debbie Blisspure silk. Beiden heb ik 2 jaar terug op Guernsey gekocht en ik vond het zo mooi, dat ik er nog niks van wilde maken. Nu gaat het mee om op het andere kanaaleiland misschien te veranderen in een bolero.

zondag, april 26, 2009

Twijfel

Wat is dat toch tussen mij en mijn grote projecten?? Moedeloos word ik er wel eens van.
Heb ik een proeflapje gemaakt, valt het breisel opeens veel groter of kleiner uit.
Of ben ik met veel enthousiasme begonnen en blijft het project halverwege liggen en beland het onaf in de kast.
Of ik ben begonnen en vind na een tijdje het garen niet mooi vallen of de kleur niet meer mooi bij me staan.
Of ik heb goed bedacht dat het model wel echt 'mij' is en dan is het af en ga ik twijfelen.
Dat laatste is nu het geval met dit zomertruitje.
Kleuren goed, model goed, proeflapje OK, pasvorm prima (alles zelf uitgerekend en het patroon zodanig veranderd dat het bij mijn lengte past).
En toch slaat de twijfel toe en wordt steeds groter na mate het project vordert. En als het project dan af is, is de vertwijfeling compleet. Staat het echt wel leuk? Ben ik niet te oud voor dit model? Loop ik hierin niet voor gek? Voel ik me er wel happy in? Lijken mijn bovenarmen hierin niet erg dik? Help, waar moet ik het bij aan? etc etc.
Zo jammer. Van de tijd die er in zit, het garen en het model, want daar ben ik eigenlijk best tevreden over, het sluit mooi aan en het zit niet te los of te strak. De schouderlijn vind ik mooi vallen.
En toch, het is vreemd, ik voel me ondanks alle positieve kanten er niet zo thuis in.
Misschien uithalen en met iets nieuws beginnen?
Zou het dan nooit wat worden tussen mij en grote projecten?


woensdag, april 22, 2009

Twins

Genieten van dit seizoen. Bloemen en planten die me weer blij verrassen.
De tuin begint het weer te winnen van het breien.
Ondertussen zijn wel de tweelingsokken af.
Dit idee heb ik jaren geleden eens gezien op een blog en ik vond het gelijk erg grappig. Met sokkengarens die ik nog op voorraad had, ben ik aan de slag gegaan. Het patroon is gewoon een basis toe-up sok, waarin ik op gevoel aan het breien ben geweest wat de strepen betreft.
Al breiende merkte ik dat er heel veel variatie mogelijkheden zijn. Je kunt bijvoorbeeld beide sokken spiegelen, of juist heel verschillend breien. Ik heb het dit keer vooral bij afwisselende strepen gehouden, maar je kunt ook allerlei inbreipatronen toepassen. Al met al een leuk experiment die zeker een vervolg zal krijgen om alle mogelijkheden te onderzoeken.
Nog 9 nachtjes slapen en dan is het al tijd voor onze zomervakantie. Beeeeeetje vroeg, maar het kon niet anders. Daarom komt ook weer de vraag: Wat voor breien gaat er mee op vakantie??
Als traditie maak ik altijd een sok (paar sokken) waarbij ik dan het proces vastleg met het vakantieland op de achtergrond. Heel raar, maar dit jaar heb ik hier helemaal geen zin in.
Moet ik toch trouw blijven aan deze breitraditie? Sokken zijn wel zo makkelijk om mee te nemen, niet zwaar en neemt weinig plek in. Allemaal voordelen, maar toch staat het me dit keer gewoon tegen. Of komt het omdat ik geen leuk patroon en garen heb..............


zondag, april 19, 2009

PDF bestand van de slofjes


Beetje bij beetje leer ik steeds meer bij op computer en internet gebied.

Toch merk ik wel dat ik een 'oude taart' ben, want de kennis die ik opdoe, sijpelt ook weer langzaam weg, waardoor ik vaak hulp moet vragen voor iets wat ik eerst wel kon. Gelukkig wil zoonlief zijn 'oude moeder' wel eens helpen, dus vandaar dat ik nu het sloffenpatroontje in een PDF bestand heb kunnen zetten.

Nou zelf nog eens leren hoe ik daar foto's bij zet, net als bij haar patronen.

woensdag, april 15, 2009

Baby slofjes uit een stuk

Babyslofjes uit een stuk


Jaren geleden stond er in de toen nog Ariadne een leuk patroon voor slofjes. Deze heb ik vaak gebreid omdat ze leuk te maken waren, een goede pasvorm hadden en nog belangrijker, niet door de kindjes uit te trekken zijn. Ik heb al zoveel gemaakt, dat het patroon als het ware in mijn hoofd zit, zei het dat ik er wat aanpassingen in aangebracht heb, omdat ze wel erg veel draadjes maakten onderweg. Omdat ik het in elkaar zetten van breiwerk vaak een vervelend klusje vind, bedenk ik graag manieren om dit te voorkomen. Dit wilde ik ook al lang bij dit patroon doen en nu is het zover.

De slofjes worden gebreid met 4 naalden. Op drie staan de steken verdeeld en met de 4de wordt gebreid.Het is heel goed mogelijk om ze samen te breien met een rondbreinaald. Omdat dit het uitleggen van het patroon wat bemoeilijkt, heb ik besloten om het uit te schrijven met de gewone pennen.

Het patroon is voor 2 maten beschreven. Het hangt van het garen en de pendikte af hoe groot de slofjes worden.Ik brei ze graag met sokkengaren op pennen 2.5.De kleinste maat staat voor de haakjes, de grotere maat staat tussen de haken.

Zet 10/10/10 (12/12/12) steken op verdeeld over de 3 pennen (elke pen krijgt dus even veel steken). Je hebt nu in totaal 30 (36) steken.Brei vanaf nu rond. Markeer eventueel het begin van de toer.

Boord:
Brei minstens 8 toeren . Dit kan met de tricotsteek (bij rondbreien is dit alle toeren recht breien), een ribbel (een toer recht, een toer averecht) , boordsteek (*steek recht, steek averecht . Vanaf * herhalen) of een ajour werkje.

Als de boord lang genoeg naar smaak is, wordt een gaatjestoer gebreid waar later het koordje door gaat.Brei deze toer als volgt: * Omslag, brei 2 steken samen. Herhalen vanaf *
Brei nog 3 toeren.

Bovenkant slofje:
Brei 10/10 (12/12) steken. Werk keren en averechts 10 (12) steken breien. Over deze 10 (12) steken heen en weer breien in tricotsteek (bovenkant slofjes) . Doe dit 15 (17) toeren.

Zijkanten slofje:
De goede kant ligt nu boven en de 10 (12) steken zijn net recht gebreid.
Neem aan de zijkant die nu volgt, met een nieuwe breipen, 16 (18) steken op en brei vervolgens de laatste 10 (12) steken van de toer.
De volgende toer begint met het breien van 10 (12) steken van de achterkant van de slof. Vervolgens worden aan de zijkant wederom 16 (18) steken opgenomen.
Brei op een nieuwe naald de bovenkant en op weer een nieuwe naald de andere zijkant.Dus de verdeling van de steken is als volgt: 26/10/26 (30/12/30)
Brei nog 7 toeren.

Zool:
2sts=2 steken recht samen breien.1stm=1 st afhalen volgende steek breien en daar afgehaalde steek overhalen

Toer 1:Pen 1 Brei 3 (4) st , 2sts, brei 21(24) stPen 2 1 stm, 6 (8) breien, 2st s.Pen 3 Brei 21(24)s, 1 stm , 3 (4) st breien.

Toer 2:Alle steken gewoon breien.

Toer 3:Pen 1 Brei 2 (3) st , 2sts, brei 21(24) stPen 2 1 st afhalen volgende steek breien en daar afgehaalde steek overhalen, 4 (6) breien, 2sts.Pen 3 Brei 21(24)st, 1stm , 2 (3) st breien.

Toer 4:Pen 1 Brei 1 (2) st , 2sts, brei 21(24) stPen 2 1 stm, 2(4) breien, 2 sts.Pen 3 Brei 21(24)st, 1stm , 1 (2) st breien.

Toer 5:Pen 1 Brei 0 (1) st , 2 sts, brei 21(24)stPen 2 1 stm, 0 (2) breien, 2 sts.Pen 3 Brei 21(24)st, 1stm , 0 (1) st breien.

Alleen voor grote maat:Pen 1 2 sts, brei (24)stPen 2 1 st afm, 2 sts.Pen 3 Brei (24)st, 1stm .

De steken van de zool staan nu op 3 pennen, waarvan 2 steken (van de teen) op de middelste naald. Zet deze 2 steken ieder op een pen zodat het werk verdeelt staat op 2 pennen (elke pen heeft evenveel steken)

Draai het slofje voorzichtig binnenstebuiten. Ga nu de steken afkanten. Steek de naald voor de eerstvolgende steek van beide breipennen en brei deze samen. Brei nogmaals twee steken (van elke breipen een samen. Wip nu de eerste gebreide steek over de tweede. Zo kant je alle steken af.

Afwerking:
Maak een koortje. Dit kan door een draad te haken of een draad te draaien.Hecht de draad van de zool af.Haal het koortje door de gaatjes. Het gaatje middenvoor blijft leeg. Hecht het draadje van de opzet af en zet daar tegelijkertijd het koordje mee vast aan het slofje. Dit voorkomt dat het koordje uit het slofje getrokken kan worden, wat gevaarlijke situaties kan geven.



Ik ga dit patroon nog een een Pdf bestand zetten en proberen foto's toe te voegen. Voor mensen die daar niet op wachten kunnen nu alvast het beloofde patroon.

zaterdag, april 11, 2009

Vrolijk Pasen


dinsdag, april 07, 2009

Woltip

Een SnB Fryslân vriendin gaf op Ravelry de volgende tip:

http://wolstudio.blogspot.com/2009/02/wol-in-de-hoofdrol-31-mei-2009.html

Voor vooral mensen uit het noorden van Nederland leuk om heen te gaan lijkt mij.

zondag, april 05, 2009

Goed voorbeeld

Er was een nichtje jarig, dus werd er weer een tasje gemaakt om geld in te doen.
Haar patroon spreekt me erg aan en heb ik gebruikt als inspiratie. Ik heb het tasje in het klein gemaakt. Ritsje er in en weer een tasje klaar.